Ik ga deze zomer voor het eerst kamperen in een huurcaravan met een dreumes van 1.5 en een peuter van 3. Nemen we een caravan met stapelbed of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je de keus hebt: niet doen. Als je geen keus hebt: bereidt je peuter voor op een stapelbed, lees een prentenboek over logeren en vakantie. In de bieb weten ze wel iets hier over. Leg je kindje in het onderste bed en je dreumes in een opvouwbaar ledikant. Dat is het veiligste.

Nee, zou ik niet doen. Er zijn er meer zonder stapelbed. Jongste zou ik in een campingbedje doen en peuter is te jong om boven te slapen (die gaat vallen als die er 's nachts uit moet/wil/gaat).

Een caravan met stapelbed kan in uw situatie in die zin handig zijn dat je op het bovenste bed alle spullen kwijt kunt die je liever buiten het bereik van die kleine kapoenen wenst te houden. Als slaapplaats vind ik het bovenste bed echter nooit echt handig maar daarover bestaat geen eensgezindheid. Vergelijk eens het prijskaartje van een caravan waarbij je zowel een stapelbed hebt als voldoende slaapgelegenheid op 'normale' hoogte voor elk van jullie. Dan kan je naar believen uittesten hoe één en ander uitpakt. Have Fun Any Way!

Je kinderen zijn erg jong en jonge kinderen draaien meestal nogal erg in hun slaap. Dus ik zou het persoonlijk niet doen omdat misschien valt je kind eruit ofzo. Ik zou liever voor de veiligheid kiezen en gewoon twee bedden dicht bij de vloer. Of een tentje met luchtbed is ook nog een optie voor je kinderen dan kan jij s'avonds lekker in je caravan. En hoe vroeger ze in een tentje liggen hoe minder problemen ze er later meehebben zei mijn moeder altijd.

Er zijn ook stapelbedden, waar je een bedrekje bij kunt krijgen. Wordt het al minder gevaarlijk!!

Ik zou nooit mijn kinderen van 1,5 en 3 jaar buiten leggen in een tent en zelf binnen gaan liggen. Een stapelbed in een huurcaravan is een vrij klein smal bed met weinig ruimte ernaast, je kleinste in een opvouwbedje;die kun je ook huren en je kind van 3 jaar in het onderste bed is de beste optie. Inderdaad kun je dan het bovenste bed gebruiken voor de kleding en spullen, want die kamertjes zijn écht piepklein, ook de slaapkamer met het 2-persoonsbed is klein, er is precies nog een randje over om langs te lopen, dus het opvouwbedje moet dan in de huiskamer staan. Ik zou gaan voor een caravan met drie slaapkamertjes (als het niet te duur is) en vragen of ze in een van die kamers een babybedje willen zetten ipv gewone bedden. Wel heel gezellig zo'n huurcaravan, maar je moet je nog wel kunnen bewegen.

Indien je de keuze hebt zou ik geen stapelbed nemen. Als je geen keuze hebt, bereid je peutertje dan zo goed mogelijk voor wat hem of haar te wachten staat. Dat hij/zij 'hoog' gaat slapen, dat het anders is dan normaal, dat zijn broertje/zusje ineens onder hem ligt te slapen ipv in een andere kamer/bed. Peuters, maar ook dreumessen kunnen erg gevoelig zijn voor veranderingen. Betrek dus ook je dreumes bij dit gesprekje en deze uitleg van het slapen; ook de anderhalf jarige moet voorgelicht en gerustgesteld worden, ook voor hem/haar verandert er iets. Vertel vooral niet wat je peuter NIET moet doen (zoals: niet te wild doen want dan val je eruit. Als je eruit wilt, niet zelf doen, maar ons even roepen), maar wat je peuter WEL moet doen (zoals: je kunt gewoon lekker rustig gaan slapen, dan is het net zoals je bedje thuis. En als je eruit wilt, dan roep je papa of mama even.) Als je een peuter vertelt wat hij/zij niet moet doen, kan dit namelijk een uitdaging zijn het juist wel te doen. Ook een risico is het door elkaar halen van het wel of niet doen (wat had mama ook weer gezegd??) Wees duidelijk naar je kind toe, en met goede voorlichting, geruststelling en je vraag aan je kids hoe zij het zullen vinden (vraag hun mening, betrek hen maar bepaal zelf), zul je een heel eind moeten kunnen komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100