Hoelang bestaat Dubai al?

Weet jij het antwoord?

/2500

De oudste vondsten op het grondgebied van Dubai gaan terug tot 3000 voor Christus. Ook zijn er bewijzen dat de Maganbeschaving hier in het Bronzen Tijdperk geleefd zou hebben. Voordat Dubai als stad bestond, was de plaats al een belangrijk knooppunt voor internationale zeevaarthandel, onder meer met China. Parels waren het belangrijkste exportproduct. Dubai bestaat dus al zo'n 5000 jaar. Toegevoegd na 7 minuten: De geschiedenis van Dubai als officiële stad gaat trouwens niet verder terug dan 1971. In dit jaar zijn namelijk de Verenigde Arabische Emiraten pas uitgeroepen tot officiële staat.

Bronnen:
http://www.cityzapper.nl/Dubai/Geschiedenis
http://www.take-a-trip.eu/nl/dubai/geschiedenis

Oorspronkelijk was Dubai een klein vissersdorp toen deze in 1830 werd overgenomen door de Bani Yas stam van de Liwa oase onder leiding van de familie Al Maktoum, die nog steeds heersen in het emiraat. De traditionele activiteiten waren vee hoeden, planten kweken, vissen en parels opvissen. Maar men ging ook handelen en tegen het eind van de eeuw zou Dubai de grootste souks van de Perzische Golf hebben. De liberale houding van de heersers van Dubai maakte het aantrekkelijk voor handelaren uit India en Iran die zich in de snel groeiende stad gingen vestigen. Maar in die tijd was Dubai nog Brits koloniaal gebied als deel van Trucial States. Toen de Engelsen in 1971 vertrokken voegde Dubai zich aan Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah en (1972) Ras Al Khaimah, en zo ontstonden de Verenigde Arabische Emiraten. Kort daarvoor, in 1966, werd er olie ontdekt en sinds de olie-export van Dubai in 1969 begon, veranderde de levensstijl van het emiraat wat het begin van de snelle ontwikkeling markeerde die het emiraat omtoverde tot de moderne metropolis dat het nu is. Veel van de ontwikkeling is toch te danken aan inmiddels overleden Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum die de oliehandel goed had geregeld. De huidige regent Sheikh Maktoum bin Rashid Al Maktoum en zijn broers zetten het werk van hun vader voort wat als gevolg heeft dat Dubai steeds meer uitgebouwd wordt met de modernste en origineelste projecten. Verenigde Arabische Emiraten De Verenigde Arabische Emiraten is onderverdeeld in zeven emiraten. Abu Dhabi is het meest bevolkte emiraat met 38% van de VAE bevolking. Het emiraat Dubai heeft nog eens 30%, dus meer dan twee derde van de VAE bevolking woont in een van beide Abu Dhabi of Dubai. De overige emiraten zijn Sharjah, Fujairah, Ajman, Ras al-Khaimah en Umm al-Qaiwain. Er zijn twee gebieden onder gezamenlijke zeggenschap. Een daarvan is gezamenlijk gecontroleerd door Oman en Ajman, de andere door Fujairah en Sharjah.

Al vele eeuwen geleden woonden in dit gebied mensen. Opgravingen toonden aan dat dat al in de Bronstijd het geval was. Ook zijn de funderingen van oude forten uit de periode rond 600 gevonden. Begin 1800 trok een tak van een stam met circa 600 personen uit het zuiden dit gebied binnen en vestigde zich rond de kreek. Een andere tak van deze stam vestigde zich in Abu Dhabi en de leiders van deze stam zijn de voorouders van de huidige sjeiks. De bevolking was veelal in de handel, veeteelt, visserij en het parelduiken actief. De huizen waren primitief en gemaakt van hout en modder. Rond 1850 woonden er in het emiraat 8.000 inwoners. Dat aantal is nu gegroeid naar circa 220.000 inwoners met de nationaliteit van de Verenigde Arabische Emiraten, de rest van de (tijdelijke) inwoners is afkomstig uit veel andere landen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dubai_(emiraat)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100