Waarom spreken ze in Brussel bijna allemaal Frans terwijl Frankrijk veel verder gelegen is ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Brussel is van oorsprong een Nederlandstalige stad. Het is veranderd naar tweetalig, vervolgens meertalig met Frans als hoofdtaal. Dit komt door het lage aanzien van het Nederlands in de vroegere Belgische bevolking, en Frans werd gezien als belangrijke internationale cultuurtaal. Dit begon in de 18e eeuw, maar eind 19e eeuw waren er meer tweetaligen, en het Nederlands werd niet meer doorgegeven aan nieuwe generaties. Hierdoor groeide de groep franstaligen enorm. Pas vanaf 1960 ging het aantal wat stagneren. Brussel werd echter een centrum van internationale politiek en trok daardoor veel immigranten aan. Dit alles ging ten nadele van het Nederlands. Ook de randgemeenten werden steeds meer franstalig. Dit wordt als een probleem gezien wat nog steeds een issue vormt in de Belgische politiek.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verfransing_v...

Misschien omdat ze in België naast Vlaams (Nederlandse taal) ook Waals (Frans) spreken.

De franssprekenden voelen zich superieur aan de nederlandssprekenden, vandaar... Dus als je laat zien dat je Frans kunt spreken dan ben je meer... Toegevoegd na 1 minuut: en de taaqlgrens loopt precies van oost naar west, vandaar ook dat ze daar Frans spreken... van Maastricht over Brussel naar net onder Duinkerken...

Je vraag is eigenlijk niet geheel juist; Brussel is niet alleen de hoofdstad van Belgie, maar ook van het vlaamse gedeelte. Daardoor zou het juist aannemelijker zijn, dat ze vlaams (nederlands) zouden praten. Echter de taalgrens loopt van oost naar west net bij Brussel en zo ligt het wel degelijk dicht bij het franstalige gedeelte. Het eigenlijke probleem kan zijn, dat het vlaams heel veel dialecten kent en men iemand uit het volgende dorp al nauwelijks kan verstaan. Frans spreken ze beneden Brussel allemaal en zo kan men elkaar toch verstaan. (Nederlands spreken ze boven Brussel ook allemaal, maar dat verleidt dan wellicht sneller weer hun dialect te spreken).

Ik heb nieuws voor je! Belgie is 3 talig: Nederlands (vlaams), frans en duits. Het bestaat uit 3 delen: Vlaanderen (vlaams), Wallonie (frans) en Brussel Dat in Brussel frans wordt gesproken komt omdat daar vroeger de belgische elite woonde en het het politieke centrum was. En die was franstalig. Later kwamen daar immigranten bij uit zuid-europa en afrika (Congo) en die konden ook beter met frans overweg dan met vlaams.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100