Waarom is er op Schiphol het zogenaamde 'tax free' shopping?

Waarom alléén op Schiphol? En waaróm juist op Schiphol?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ten eerste is het niet alleen op schiphol, maar op iedere international vluchthaven. Iets is belastingvrij (Engels: duty free, een bekend pseudo-anglicisme is tax free) is dat er ergens geen belasting op wordt geheven. Vooral producten waarop accijns wordt geheven, zoals tabak, zijn dan een stuk goedkoper. Belastingvrije winkels komt men voornamelijk tegen op luchthavens. Een pakje sigaretten met belasting (dus niet in een belastingvrije winkel) kost bijvoorbeeld 4 euro. In een belastingvrije winkel wordt er geen belasting op geheven, dus zal het pakje bijvoorbeeld maar 2,5 euro kosten. Bij vluchten binnen de Europese Unie is het sinds 1999 niet meer mogelijk belastingvrije inkopen te doen in de belastingvrije winkels. Alleen wanneer gevlogen wordt met bestemming buiten de EU kunnen in de EU nog belasting vrije aankopen gedaan worden. Deze goederen mogen bij terugkeer van bijvoorbeeld vakantie niet mee terug genomen worden, omdat er anders alsnog belasting over betaald moet worden.

Dit is niet alleen op Schiphol maar op alle internationale vliegvelden. Tax free shopping is bedoeld voor mensen die naar buiten de EU reizen. Dan hoeven ze geen BTW te betalen (prikkel om te kopen, goed voor de plaatselijke economie). Wij burgers van de EU moeten dat wel. Je moet dan ook een ticket naar buiten de EU laten zien om in aanmerking te komen voor de lagere prijzen. Daarom zijn die shops alleen maar op de grotere vliegvelden.

In feitte is het heel simpel. Zo gauw je de doaune door bent ben je in theorie ook het land uit. In zit je in principe in een stukje niemandsland tussen Nederland en je bestemming. En omdat in dat theoretisch stukje niemandsland geen belasting kan worden geheven. Want die heb je namelijk al in je ticket betaald. Hebben ze de 'tax free' zone gecreeërd...

Iedere bezoeker van buiten de EU kan in principe in de EU tax free kopen. In elke winkel dus wel te verstaan. Er zijn winkels in drukke toeristische gebieden die er een speciale sticker voor op hun raam of deur hebben. Je betaald dan wél de tax, maar je krijgt een speciaal formulier mee en wanneer je de EU verlaat (zoals bv op Schiphol) ga je er mee langs de douane (er is op Schiphol een speciaal loket) en krijg je de taxen contant terug. Officieel moet je die goederen dan ook wel weer aangeven als je in je thuisland arriveert, maar dat stukje vergeten de meesten denk ik. Ook zeelui kunnen taxfree inkopen doen. In grote havens zijn hiervoor speciale bedrijven die de goederen aan boord afleveren. (shipchandlers) De douane verzegeld de goederen in een speciale kast of kamer en die mag pas weer worden geopend in de internationale wateren. Zodoende roken die jongens een slof Marlboro voor minder dan 7 euro en drinken ze bv Johnny Walker black label voor hetzelfde bedrag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100