Waarom heet Ijsland, Ijsland terwijl het groen is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is Eerst de gedachte geweest dat het ijland puur uit ijs zo bestaan maar dat was toen het nog bedekt was met ijs

Op IJsland is maar liefst 12 % van het land bedenkt met ijs, toch wel behoorlijk wat. Overigens is IJsland niet groen, maar vooral bruin en grijs. Echt groen kun je het niet noemen met hier en daar wat gras, bosjes en mos.

Ten tijde van de eerste golf kolonisten (vanaf 874) die in IJsland aankwamen waren de winters barrer dan nu. De eerste naam die de Viking-kolonisten aan het eiland gaven was dan ook (vrij vertaald) Sneeuwland. Flóki Vilgerðarson, de eerste echte kolonist met de intentie om in IJsland te blíjven, zag zijn vee verhongeren tijdens de eerste winter op het eiland, zodat hij zich genoodzaakt zag het land te verlaten en het eiland IJsland te noemen. Groenland is trouwens aan zijn naam gekomen dankzij Erik de Rode, die met het geven van deze "valse" naam de kolonisatie van het eiland wou stimuleren.

Ik heb ooit begrepen dat het een stom foutje van de kaartenmaker was, de goede man heeft destijds Ijsland en Groenland omgedraaid. Probeer in Groenland maar eens iets groens te vinden, en Ijsland is helemaal niet 100% bedekt met ijs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100