Ze kennen pannenkoeken, ze eten pannenkoeken en ze hebben zelfs pannenkoekrecepten:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/feb/21/pancake-recipes-from-norway
Scandinavische pannenkoeken lijken op de crêpes in Franse stijl. In sommige Scandinavische landen worden ze geserveerd met jam of fruit, als een dessert met een verscheidenheid aan hartige vullingen. Traditionele Zweedse variaties kunnen exotisch zijn. Naast de gebruikelijke dunne pannenkoeken, pannkakor genaamd, die lijken op de Franse crêpes, heeft de Zweedse keuken ook plättar - zeer kleine pannenkoeken. Een ander type pannenkoek is de ugnspannkaka (ovenpannekoek), die erg dik is en lijkt op Duitse pannenkoeken en in de oven wordt gebakken.
.
Geschiedenis
De oude Grieken maakten pannenkoeken genaamd τηγανίτης (tēganitēs), ταγηνίτης (tagēnitēs) of ταγηνίας (tagēnias), alle woorden afgeleid van τάγηνον (tagēnon): “koekenpan”.
De vroegst aangetoonde verwijzingen naar pannenkoeken zijn in de werken van de dichters Cratinus en Magnes van de 5de eeuw V. te vinden. Ze werden gemaakt van tarwebloem, olijfolie, honing en gestremde melk en werden geserveerd voor het ontbijt. Een ander soort pannenkoek was σταιτίτης (staititēs), van σταίτινος (staitinos), “van bloem of deeg van spelt”. Athenaeus vermeldt in zijn Deipnosophistae staitita's gegarneerd met honing, sesam en kaas.
Toegevoegd op 23 mei 2019 14:56: tekst
- Bronnen:
-
https://en.wikipedia.org/wiki/Pancake