Hierboven worden al twee goede argumenten gegeven. De fysieke hoeveelheid data die je kwijt kunt op jouw toestel en de Android versie. Helaas is het daar niet toe beperkt.
De hardware bepaald niet alleen welke versie van Android OS je op het toestel kunt plaatsen, maar de aanwezigheid van bepaalde sensoren, of beter gezegd, de afwezigheid ervan, kan er voor zorgen dat bepaalde apps niet beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan NFC. Als jij een toestel zonder NFC hebt, heb je niets aan apps die afhankelijk zijn van NFC. Zelfs het formaat van het scherm kan bepalend zijn, als is dat zeldzaam. Daarnaast is ook het merk bepalend. HTC heeft een groot aantal eigen/gesponsorde apps en ook Samsung heeft zoiets.
Je merkt, er zijn enorm veel variabelen in het spel. Het is dan ook bijna met zekerheid te zeggen dat je niet hetzelfde aanbod krijgt. Wel is het zo dat apps die afhankelijk zijn van veel gebruikers, zoals Facebook, er alles aan doen om op zoveel mogelijk toestellen beschikbaar te zijn. Of je daarnaast uit 200.000 of 2.000.000 apps kunt kiezen zal in de praktijk niet heel veel uitmaken denk ik.