Waarom zit er op mobiele telefoons geen knijpkat-ding zoals je bij sommige zaklampen hebt?

Ik gebruik mijn mobieltje zeer zelden, maar juist als ik het ding eens een keer nodig heb is hij natuurlijk leeg. Waarom zit er niet zo'n knijpkathendeltje aan; dan zou je nooit meer problemen met de stroomvoorziening op cruciale momenten hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de knijpkatfunctie zou een tegenwoordige mobiel, waarbij juist het design zo dun mogelijk moet zijn, weer te fors worden. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld wel een extra accu die door een knijpkat opgeladen kan worden en waar je je mobiel via een kabeltje mee zou kunnen verbinden. Ik heb zelf een 2800mAh solar accu. Die kun je eventueel via de usb volledig opladen, maar ook door hem in de zon te leggen. Met 1 lading in die accu kan ik mijn foon 2 keer volledig opladen.

Knijpkatten die telefoons opladen zijn er natuurlijk wel, maar jij doelt echt een ingebouwde combinatie. Hierbij zie ik echter een cruciaal probleem: Omvang van de dynamo nodig om voldoende stroom op te wekken. Telefoons van tegenwoordig zitten al behoorlijk vol. Een knijpkat toevoegen zou de telefoon onnodig dik maken. Wat misschien wel zou kunnen is een hoesje; net zoals je die hebt met extra accu's. Ik zie er helaas weinig toekomst in. Accu's zijn vaak erg goed of mensen hebben altijd wel een oplader bij de hand. De gedachten gang is goed, dus hou die vast :)

Omdat mobiele telefoons zo compact mogelijk moeten zijn en het gebruiksgemak voorop staat, mensen willen niet eerst nog eens hun eigen stroom op moeten wekken voordat ze hun mobiel kunnen gebruiken. Teven denk ik dat de markt voor een mobiel met ingebouwde knijpkat zó klein is dat het simpelweg niet rendabel zou zijn voor fabrikanten om hier aan te beginnen.

Dan zouden we weer teruggaan naar model koelkast en dat is momenteel geheel en al uit den boze. Jouw idee is wel leuk overigens!

Zoals al werd aangegeven word het concept erg log maar dat is wel op te jagen door het " oplaadmechanisme" aan te passen. Je wekt stroom op door een magneet door een spoel te bewegen, dit kan roterend maar ook lineair, je beweegt de magneet dan door een langere buis op en neer. Dit zal veel minder ruimte innemen maar wel een beetje raar ogen als iemand zijn telefoon op zit te laden door het ding 10 minuten te schudden ;-) Het probleem dat volgens mij wel ontstaat is dat die magneet allemaal storingen in de elektronica oproept en dat je mobiel daar erg onbetrouwbaar van word. De oude mobieltjes zullen daar waarschijnlijk wel een stuk beter tegen kunnen dan die mini-laptops van tegenwoordig.

In de antwoorden hierboven wordt ingegaan op de afmetingen die dat zou innemen. Dat is nog wel op te lossen. Het echte probleem is dat je onvoldoende energie kunt opwekken met je handen. Je zou uren moeten 'knijpen' voor een paar belminuten. Tegen die tijd heb je kramp in je handen. Met een lampje gaat het nog net, maar het houdt echt niet over. In de verduisterde periode in de tweede wereldoorlog waren ze populair, de knijpkatten, er waren geen batterijen en het was pikdonker.

Naast alle ander nadelen zoals de grote wekt een knijpkat ook wissel spanning op en geen gelijk stroom een gelijkrichter zou er dan ook nog bij moeten worden ingebouwd en het verbruik daarvan maakt het gewoonweg niet rendabel er zijn wel zonnecellen die kunnen helpen maar ook heb je dan een groter oppervlakte nodig die je simpelweg niet hebt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100