Wat is het verschil tussen 'wi-fi' en 'internet' op je smartphone?

Bij abonnementen voor smartphones wordt gesproken over wi-fi. Een vriendin van mij heeft een smartphone met wi-fi, waarbij ze alleen een bescheiden abonnement betaalt maar geen kosten voor internet. Toch gebruikt ze thuis bepaalde internetpagina's (zoals b.v. de plaatselijke krant). Hoe zit dit?

En ik vraag me ook af of, als ik een abonnement neem met 500MB internet, ik als internet-junkie niet binnen een paar dagen aan mijn taks zit. Ik kan natuurlijk proberen om het bescheiden te houden, maar dan nog.... En zijn er ook abonnementen waarbij je een waarschuwing krijgt als je aan je limiet zit, zodat je niet tientallen euro's bovenop je maandelijkse rekening krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Okee, dan nu wat echte uitgebreide kloppende technische uitleg, met respect voor de andere beantwoorders maar de plank wordt hier en daar net op de nuances wat misgeslagen. Misschien ook voor anderen die dit later nog eens lezen. Wi-fi en internet zijn twee verschillende dingen. Je moet wel even goed het verschil weten: - Wifi = "draadloos lokaal netwerk". Dat is precies hetzelfde als een lokaal netwerk ("Local Area Network" oftewel LAN, bekende afkorting wellicht?) met kabeltjes aan een router thuis of aan wall sockets op scholen of kantoren, behalve dat de netwerksignalen door een handig techniekje (radiogolven) een stukje door de lucht lopen in plaats van door een koperdraadje. - Internet is een wereldwijd netwerk van computers, alles van webservers tot spelservers tot databases met informatie etc. etc.. Wereldwijd == dus NIET lokaal, maar echt wereldwijd! Tegenwoordig wordt bijna nooit meer een thuiscomputer direct aan het internet geknoopt. Je sluit een PC, laptop, smartphone etc. aan op een Local Area Network (LAN). Dat LAN heb je beschikbaar als je gebruik maakt van een *router*. Met kabeltjes, maar als het een Wifi router is dan kan het dus ook met een draadloze netwerkverbinding. Een beetje smartphone, en zeker de iphones, htc, blackberry etc., kan direct via de telefoonprovider (KPN of Tele2 of Vodafone etc.) het internet op. Dit is dataverkeer dat via de mobiele telefoonverbinding (3G, UMTS, HSDPA etc.) met je provider loopt, en daar betaal je voor, danwel per MB danwel per maandelijks quotum voor vaste prijs. MAAR... Die 'beetje smartphone' ondersteunt óók wifi! In dat geval kan je smartphone verbinden met je thuisrouter (als 'ie in de buurt is) op dezelfde manier als je laptopje. Dat is meestal een véél snellere verbinding, en hij loopt dan dus gewoon via je vaste thuis-internet, en niet via de dure . De meeste ADSL en Kabel verbindingen tegenwoordig zijn praktisch oneindig voor wat 99 van de 100 mensen er mee doen. Als er bij een abonnement wordt gesproken over Wifi, dan wordt 99% zeker bedoeld dat ze je er een telefoon bij leveren die Wifi ondersteunt. Dat heeft geen bal met het abonnement te maken maar alleen maar met de mogelijkheden van de telefoon die je erbij neemt. Mijn vodafone mobiel internet is rijkelijk onbeperkt, en mijn KPN zakelijk abonnement ook. Ga ik over de FUP heen dan word ik 'geknepen' (max snelheid enorm omlaag) maar krijg ik geen extra kosten. Vragen? Vraag maar raak!

wifi is internet via je eigen draadloze internet thuis of op sommige openbare locaties (bijvoorbeeld bij McDonalds). Daar heb je dus geen eigen verbinding die je via telefoon met het internet hebt, en daarom is wifi veel goedkoper.

Wifi wil zeggen dat je internet door gebruik te maken van een lokale draadloze internet verbinding. Dat is helemaal gratis, daar je gebruikt maakt van de ADSL o.i.d.. Een mobiel internet abonnement op je mobiel wil zeggen dat je voor een vast bedrag per maand kan internet op je mobiel, overal waar je telefoon bereikt heeft. Sinds kort hebben de meeste aanbieders echter een limiet van bv. dus 500MB. Je kan gewoon (dmv apps of online rekening) in de gaten houden hoeveel je gebruik hebt, dus ik zal me er niet zoveel zorgen om maken. Als je het slim aanpakt, en het grote verbruik via WIFI doet, en kleinere dingen met mobiel internet, zal je niet over de 500MB heen gaan.

Wi-Fi is niet overal en altijd. Wi-Fi kun je bijna nergens meer gebruiken zonder de wachtwoord te hebben van de eigenaar. Internet is wel overal en altijd (behalve als je je bevindt in een ondergrondse plek of een speciale plek zoals midden in het bos). Internet kost geld als je geen abonnement hebt aangesloten voor 'gratis Internet'. Hier zit meestal een limit in maar bij duurdere abonnementen niet. Met een Conclusie dat het gebruik van Wi-Fi beter is voor thuis of bv. in de McDonalds. Internet is handig als je overal internet bereikbaar wilt zijn en daar ook wat geld voor overhebt. Groet Milad Saleh

Wifi is niet altijd beschikbaar, er moet op die plek toevallig draadloos internet zijn en soms moet je een wachtwoord hebbenbij dat draadloos internet dus kan je niet altijd verbinden maar interbet bij een abonement is er altijd als je maar bereikbaar bent

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100