Het is geen "wet" dat smartphones slechts 2 jaar mee gaan. Toch zit er wel een kern van waarheid in.
Er zijn eigenlijk 4 punten waar rekening mee gehouden moet worden, alle eigenlijk vooral veroorzaakt dat we de smartphone intensief gebruiken en altijd bij ons dragen:
- We zijn eigenlijk alleen 's nachts lang genoeg op één plek om een telefoon op te laden. Een acculading zal dus een volle dag mee moeten gaan. Met elke laadcyclus wordt de accu van je telefoon iets slechter. Na zo'n 2 jaar dagelijks opladen beginnen veel accu's moeite te hebben de dag nog op één lading door te komen.
- De telefoon zit altijd in onze broekzak of tas. Die beweegt, er is stof en er zitten andere spullen in. Niet de ideale omgeving. Er is dus best wat slijtage te verwachten. Dat kan meevallen, dan kan dat best een paar jaar goed gaan, dat kan tegenvallen en je scherm is na een paar weken al gebroken. Neem je het gemiddelde van al die telefoons, dan zal dat ook zo rond de 2 jaar uitkomen (is mijn schatting)
- De techniek schrijdt voort. Je wil ook die nieuwste app kunnen gebruiken die nu populair is. Op een nieuw toestel is dat geen probleem, op een toestel van 2 jaar begin je apps tegen te komen die het niet meer doen. Ook updates van besturingssystemen komen niet altijd meer uit voor deze 'oude' toestellen.
- De meeste abonnementen bij de provider duren 2 jaar. Daarna krijg je 'gratis' een nieuw toestel. Dat heeft een sfeer gecreëerd waarin mensen na 2 jaar hun oude toestel afdanken en dat ook okee vinden. Men wordt gestimuleerd altijd het nieuwste model te willen (want toch 'gratis'). Mode speelt zo ook een rol.