Kan men met een fietshelm sneller fietsen dan zonder helm? (racefiets)

Toegevoegd na 7 minuten:
Heeft me met helm minder last van weerstand? (Wind)

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, met een fietshelm alleen kan niemand sneller fietsen.

Ja. Een goede helm zorgt er voor dat je goed gestroomlijnd bent. Hierdoor is er sprake van minder weerstand waardoor je sneller kunt fietsen! Toegevoegd na 2 minuten: Het is niet zo dat dit het enige is. Naast een goede helm zul je ook een goede wielrenner moeten zijn. Hoe gestroomlijnd ik ook zou zijn, ik maak nooit een kans tegen een prof. Zeker op korte afstanden is zo helm effectief. Daarom wordt deze ook gebruikt voor 't tijdrijden.

Ja, met een helm kun je iets sneller fietsen dan zonder helm. Sterker nog, er is een keer een tour de france beslist door het gebruik van een helm. "Tot de laatste etappe reed Fignon in het geel. Hij stond met 50 seconden voorsprong aan de start van de laatste etappe, een tijdrit van slechts 24.5 km van Versailles naar Parijs. Lemond verraste opnieuw met een imponerende tijdrit. De Amerikaan, aan de start met earodynamische pothelm, Fignon met een lange paardenstaart, was uiteindelijk 58 seconden sneller dan Fignon en won daardoor de Tour met 8 seconden voorsprong, het kleinste verschil ooit. Achteraf bleek dat vooral het verschil in aerodynamica (paardenstaart versus pothelm) bepalend is geweest voor het verschil in het voordeel van Lemond. " http://www.tourgeschiedenis.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=34:1989-nipte-tourzege-voor-lemond-door-winst-afsluitende-tijdrit&catid=15:tourverhalen&Itemid=32 Bekijk het ook zelf in onderstaand filmpje.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=AyvwtOQYQ-E...

Een helm gebruik je niet om sneller te kunnen fietsen, maar om je veiligheid. Als je met een racefiets onderuit gaat, heb je grote kans dat je door de gebogen houding waarmee je op de fiets zit, als eerste met je hoofd tegen de grond knalt. Tegenwoordig zie je dan ook weinig mensen meer zonder helm op racefietsen. In wedstrijden is het tegenwoordig dan ook verplicht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100