Waarom worden in voetbalwedstrijden op het allerhoogste niveau videobeelden van een geldig doelpunt gewoon genegeerd?

In dit geval gebeurde het bij de wedstrijd Valencia-Barcelona. De bal was ongeveer 40 cm over de doellijn geweest en dat was duidelijk op videobeelden te zien. Als er om één of andere reden geen video scheidsrechter is (wat ik op zich ook al niet begrijp), dan kan het wel bij de rust of na de wedstrijd door iedereen gezien worden en moet de scheidsrechter het doelpunt wel goedkeuren.
Toch gebeurt dit niet, en daarmee geeft men volgens mij een heel slecht signaal af, het is onrechtvaardig maar men vindt die onrechtvaardigheid ok. Ik zou denken dat topsport een voorbeeld moet zijn voor de samenleving, van fairplay en andere waarden. Ik kan dus niet begrijpen dat men zulks doet. Ja, er is geen enkele geldige reden te bedenken dus eigenlijk is er ook geen antwoord op mijn vraag. Iedereen kan nagaan dat de bal over de lijn was. Bovendien is het een onrechtvaardigheid dat er geen video scheidsrechter is, want geen enkele scheidsrechter kan in zijn eentje alles zien, dus het is mogelijk dat hij foute beslissingen neemt en dat is op zich een onrechtvaardigheid.
Ik wil hier voor alle duidelijk even opmerken dat ik deze vraag niet stel uit ongenoegen omdat Barcelona slechts heeft gelijkgespeeld. Hoewel ik fan ben van Barcelona, zou ik het even onrechtvaardig vinden mocht Madrid iets dergelijks overkomen tegen Barcelona. Voor mij stijgt rechtvaardigheid ver uit boven dat soort zaken. Ik ben eigenlijk heel boos op de voetbalbonden, dat zij dergelijke onrechtvaardigheden toelaten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat de videobeelden niet geldig zijn in die competitie. De techniek ervoor zou te duur zijn. Pas in 2018-19 zal de techniek geïmplementeerd worden. En dan nog niet gelijk voor doelpuntregistratie. De videobeelden waarover jij spreekt zijn gewoon de beelden voor de uitzending. Als men van een VAR-systeem gebruik maakt gebruikt men daar andere apparatuur/technieken voor. Men gaat als arbitrage niet aan de zender vragen hoe of wat. http://www.goal.com/en/news/time-for-technology-as-barca-messi-are-denied-in-valencia/s1x9uw44do51ibiu59hzvqec Ik snap de frustratie en vond dit 20 jaar geleden al vreemd. Nu mag men dit wel doen, maar het is nog niet verplicht.

Voetbal is een conservatieve wereld. Veel mensen (althans van de mensen die het voor het zeggen hebben) vinden het belangrijk dat de scheidsrechter de beslissingen neemt, en het liefste ook snel zodat het spel niet vertraagt wordt. Niets is zo saai als om de haverklap te moeten wachten terwijl een enkele persoon op een schermpje zit te kijken (en het soms nog niet altijd goed kan zien) Dat de scheids maar een mens is en ook fouten maakt, dat hoort er bij en geeft ook extra charme (en iets om over te schrijven in de kranten of om over na te praten in de kantine) Fouten geven dus reuring en dat is ergens ook wel prettig. Anders wordt de sport saai en klinisch. Anderen zijn een andere mening toegedaan en vinden de correcte uitslag belangrijker. Die strijd is nu gaande. Men is bezig mondjesmaat de video-scheidsrechter in te voeren. Maar dat proces gaat langzaam en stuit op veel verzet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100