Is er in Nederland toezicht op de kwaliteit van zwemlessen?

Vroeger zat ik op schoolzwemmen. Om precies te zijn: vanaf april 1999 tot de zomervakantie van 2004. (vanaf de kleuters tot eind groep 5) Veel kinderen zaten buiten school niet op zwemles omdat het al via de school gegeven werd.
Aan het eind van deze periode, zat ik nog steeds met dezelfde kinderen in de groep, en moesten wij in het ondiepe bad elke les in de breedte van het zwembad baantjes zwemmen, met kurkjes om.
Onlangs begreep ik dat binnen een tot anderhalve schooljaar veel kinderen al een A-diploma moeten kunnen halen, en de echt maximale periode misschien 2-2,5 jaar is.

Mijn vraag is nu, of er instanties zijn die de kwaliteit van zwemlessen in de gaten houden? Ik heb enkel begrepen dat een inspecteur van de NRZ, waar vroeger nog nagenoeg elk zwembad bij aangesloten was, weleens langs wil komen bij het afzwemmen om te controleren of kinderen niet onterecht een zwemdiploma krijgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Let erop dat de organisatie die de zwemles aanbiedt, werkt met het Zwem-ABC, dat wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden l NRZ. Als Nationaal Platform Zwembaden l NRZ bewaken we de kwaliteit van het diplomazwemmen. Wij toetsen of kinderen aan het eind van de rit het goede niveau bereiken. En of het zwembad waar het examen plaatsvindt en de organisatie van de examens aan bepaalde eisen voldoen. Veilig zijn in het water is het allerbelangrijkste. Het is aan de aanbieder van de zwemles hoe de weg daar naar toe, de inhoud van de zwemlessen, wordt ingevuld. Er is dus alleen toezicht op het diplomazwemmen.

Bronnen:
http://www.allesoverzwemles.nl/waar-op-zwemles

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100