Waarom wordt van sommige dubbelloops geweren de loop afgezaagd?

Wat is hier het nut van, ten opzichte van de normale lengte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een afgezaagd jachtgeweer of sawn-off shotgun (in het Engels) is een jachtgeweer (met hagel als munitie) waarvan men een stuk van de loop heeft afgezaagd en soms ook de kolf. Dit kan zowel een dubbelloops jachtgeweer als een pumpaction-geweer zijn, meestal van een zwaar kaliber, bijvoorbeeld kaliber 10 of 12. Vooral criminelen en verzetsstrijders maken vaak gebruik van deze wapens en dit wel om drie specifieke redenen, ze zijn gemakkelijk te verbergen, bijvoorbeeld onder een lange jas. In de meeste landen zijn hagelgeweren het makkelijkst van alle beschikbare vuurwapens te bemachtigen. Het wapen kent naast deze reeks van voordelen ook één groot nadeel, namelijk het effectieve bereik. Doordat de loop is ingekort spreidt de hagel zich veel sneller dan bij een normaal jachtgeweer, hierdoor wordt de draagwijdte drastisch beperkt. Het wapen kent een ware cultstatus, dit vooral door het dreigende karakter dat ervan uitgaat. Zo hanteerde de reus van de Bende van Nijvel een afgezaagde tweeloop van het kaliber 10 bij diverse overvallen, werd het wapen gebruikt door één van de moordenaars van Malcolm X en had Clyde Barrow meestal een ingekorte Browning Auto 5 in zijn auto liggen. Daarnaast duikt het geweer ook in diverse films op. Tot slot dient te worden gezegd dat deze wapens in de meeste landen bij wet verboden zijn, zo mag de loop van een jachtgeweer in België en Nederland niet korter dan 60 cm zijn .

Een lange loop geeft weinig wendbaarheid in bijvoorbeeld een huiselijke situatie. Als je de loop afzaagt zal je het wapen minder "log" maken. Waardoor je makkelijker kunt draaien, richten en bewegen als je in een krappe omgeving bent.

Makkelijker meenemen , minder opvallend , mogelijk een meer ruw draaiende kogel met meer schade ducht bij . Maar op afstand zeer onzuiver .

Op korte afstand schiet je dan alles kapot, door de grote spreiding van de hagel als de loop kort is. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je mis schiet. Het werkt eigenlijk alleen bij een hagelgeweer, bij een kogelgeweer heb je sowieso geen spreiding. Een bijkomend voordeel is de enorme herrie die nog wat extra indruk maakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100