wanneer val je onder topsporter?

Toegevoegd na 48 minuten:
Ik sport tegen de 10uur per week en heb ook als doel echt heel ver te komen in kickboksen/MMA. Op het moment doe ik nog geen wedstrijden, maar ik train er wel voor. Bij een mbo opleiding moet ik invullen of ik wel of niet een topsporter ben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind dat lastig te beantwoorden. Het NOC*NSF hanteert de beste 8 van de wereld in hun definitie. Maar hieronder staat ook een definitie van een sporter die de beste wil worden en daar minstens 20-25 uur per week serieus mee bezig is. Dat lijkt er meer op want ook kinderen kunnen een topsporter zijn en volgens de definitie in het eerste antwoord is dat onmogelijk. Hieronder een stukje uit de bron: Wat is topsport eigenlijk? Topsport kent vele facetten. Topsport is emotie. Hele naties leven mee wanneer 'hun' spelers strijden voor de overwinning. Topsport is ook vermaak; het is één van de meest besproken onderwerpen in het dagelijks leven. In de afgelopen jaren is de belangstelling voor topschermsport bijzonder sterk gegroeid door de stijgende prestaties van onze topschermers. Maar, wat is topsport nu concreet als we ons beperken tot het uitgangspunt van de sporter? Hier volgt een aantal definities: Zij die presteren op het niveau van finales van Europese- en Wereldkampioenschappen (A-categorie) en/of Olympische Spelen, uitgaande van een voldoende aantal internationale vertegenwoordigers in de tak van sport en sportbeoefenaars die door hun jeugdige leeftijd en/of door hun gebrek aan ervaring nog niet rijp zijn voor wedstrijden op het hoogste internationale niveau, maar die de belofte inhouden om tot de A-categorie te gaan behoren. Topsport bevat alle activiteiten die leiden tot een nationale vertegenwoordiging op internationale kampioenschappen. Alle Nationale kampioenschappen en Nationale toernooien vallen hier dus niet onder. NOC*NSF beperkt de topsportdefinitie dan nog verder tot de beste 8 van de wereld. Een sporter die de potentie heeft om het hoogste in zijn of haar sport te bereiken en daartoe ten minste 20 à 25 uur per week aan die sport wil wijden. Werk of studie daarnaast is niet onmogelijk, maar topsport is in feite een beroep dat je in deeltijd of voltijds beoefent. -- De topsportdefinitie van NOC*NSF: de beste 8 van de wereld is erg smal, maar geeft wel aan waar het om gaat. Een topsporter heeft niet alleen de ambitie om op dit niveau te acteren, maar richt ook zijn leven zodanig in dat topsport centraal staat en zaken als werk en studie daaraan ondergeschikt zijn. Toegevoegd na 2 uur: Na je aanvulling: waarschijnlijk is dat nodig om vrijstellingen etc te krijgen op het MBO? In dat geval moet je overleg plegen met die opleiding want je wil niet frauderen.

Bronnen:
http://www.knas.nl/node/170

Volgens het NOC NSF: Binnen de sport in Nederland wordt de volgende definitie van topsporter gehanteerd: "Je bent topsporter als je internationaal op het hoogste seniorenniveau (EK's, WK's en Olympische Spelen) meedoet, binnen een erkend topsportprogramma."

Bronnen:
http://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=657

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100