Hoe lossen ze in België bij nationale sportteams het taalprobleem op?

Ik zie net een klein stukje van de hockeywedstrijd tussen België en Nederland en vroeg me af hoe de Belgen het taalprobleem bij teamsport oplossen. Want als je de beste spelers uit het land neemt, zul je zowel Walen als Vlamingen in het team hebben, en misschien zelfs spelers uit het Duitstalige gebied. Dus welke taal wordt er binnen het team gebruikt tijdens bijvoorbeeld trainingen of door de coach tijdens de wedstrijd als hij aanwijzingen schreeuwt? Moeten de Vlaamse spelers zo goed Frans spreken dat dat de voertaal is, of de Waalse spelers Nederlands? Het lijkt mij wat omslachtig om de coach alles in twee talen te laten schreeuwen en met een tolk werken lijkt mij helemaal geen doen...Dus welke taal is de voertaal? En is in elke sport dezelfde taal de voertaal? (Dus dat ze bijvoorbeeld bij zowel voetbal als wielrennen en elke andere sport per definitie Frans spreken, of dat dat per sport verschilt). Hoe gaat dat er binnen 1 team aan toe? En hoe bij individuele sporters en hun coach?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit mijn ervaring als Belg kan ik je vertellen dat het veelal de Vlamingen zijn die Frans zullen spreken. Dit heeft vooral te maken met de scholing. In Vlaanderen wordt er veel meer op gehamerd van meerdere talen te spreken, zo kreeg ik bv 4-8uur Frans per week (hing er van af wat mijn keuzevakken waren/ die 4u was een minimum) tegenover in Wallonië is het minimum 1u Nederlands per week. Dus dit is dan ook de oorzaak waarom meer Vlamingen Frans kunnen spreken. In België zal het dus 9/10 gebeuren dat een Vlaming Frans zal praten.

Bij hockey is de voertaal Frans. Bij de rest weet ik niet.

Hoogstwaarschijnlijk wordt de taal gesproken die door de meeste hockeysters wordt gebruikt, in dit geval het Nederlands. Voorts zijn Vlamingen meer machtig Frans te spreken dan de Walloniërs Vlaams. In een wedstrijd worden ook geen volzinnen gebruikt maar korte termen als: "hier, terug, kijk uit, klootzak". Op individueel vlak zal wel worden geprobeerd de taal van de speelster te spreken (m.n. Vlamingen in het Frans). Voorts maakt het niet zo veel uit of je verliest in het Frans of in het Vlaams!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100