Vanuit medisch oogpunt zijn er zeker gezondheidsrisico's bij hard contact op het hoofd onder jeugdigen. Daarom wordt vooral deelname aan dit soort "full contact" wedstrijdsport door kinderen afgeraden. Maar de sport op zich is gezond en zeker voor kinderen, mits het onder goede morele begeleiding en op een fysiek verantwoorde manier gebeurt. De begeleiding van een kundig leraar is dus essentieel.
Bij chronisch hersenletsel werken de hersenen minder goed door herhaald oplopen van minimaal hoofdletsel. Op de lange duur is er een chronische achteruitgang te zien in allerlei lichaamsfuncties. Spraak- en geheugenstoornissen, vermindering van de reactiesnelheid, motoriekstoornissen en evenwichtsproblemen zijn daarvan enkele voorbeelden.
Uiteindelijk kunnen zelfs parkinson-achtige stoornissen ontstaan maar ook psychiatrische problemen en dementie zijn stoornissen die bij chronisch hersenletsel genoemd worden. Op het “hersenfilmpje”(EEG) zijn er afwijkingen te zien. Tevens kan er een cerebrale atrofie (hersenkrimping) geconstateerd worden.
Risico op chronisch hersenletsel lopen vooral boxers en voetballers die veelvuldig de bal koppen. Door de herhaalde impact op het hoofd kan chronisch hersenletsel ontstaan. Daarnaast hebben deze sporters een verhoogd risico op een hersenschudding , waarbij de kans op chronisch hersenletsel toeneemt als er geen herstelperiode wordt ingelast.
Chronisch en blijvend hersenletsel komt bij boksers en voetballers veel meer voor dan bij kickboksers.
Kortom: Zorg dat je op een verantwoorde manier en onder goede begeleiding je sport beoefent, dan is het risico niet zo groot.
Heb je toch ernstige twijfels, dan zou ik zeker nog eens bedenken of het risico van chronisch hersenletsel voor jou opweegt tegen de liefde voor het kickboksen.