Wat is het verschil in werking van een buitenboordmotor met een Korte of een lange staart?

Je of leest wel eens over een buitenboordmotor over een lange of een korte staart. Wat is het verschil tussen beide en waar dient de ene en de andere voor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op deze vraag hangt af van de hoogte van de spiegel van de boot. De spiegel is dat deel van de boot waar de motor bevestigt zit. De hoogte van de motor is van cruciaal belang bij een juiste afstemming van boot en motor. Een verkeerde keuze van de hoogte van de buitenboordmotor heeft negatieve gevolgen voor de prestaties. Bij een te hoge motor komt de propeller te diep in het water. Dit leid tot meer brandstof verbruik en minder snelheid. Komt de propeller niet diep genoeg dan is de kans groot dat de motor bij manoeuvres of te veel gewicht aan de voorzijde van de boot uit het water komt. de motor draait dan droog en wordt niet meer gekoeld. Dit leid tot beschadiging van de inwendige onderdelen.

De staart is effectief de hoogte van de motor zeg maar van onder het motorblok tot aan de schroef. Niet elke boot heeft de ophanging 5cm boven de waterlijn zitten. Om te zorgen dat de schroef diep genoeg onder water komt kan je een langere of kortere 'staart'nodig hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100