Wat is een goede sport voor kinderen?

Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Elk sporten heeft wel elementen die goed zijn voor het kind. Zelf ben ik een redelijk sportfanaat en heb meerdere sporten beoefend. Zelf vond ik voetbal het leukste; allereerst omdat het een team sport is en daardoor je leert samenwerken. Daarnaast is voetballen voor alle culturen en nationailiteiten, waardoor je veel verschillende mensen ontmoet. Tijdens het spelletje leer je keuzes maken. En je wordt er ook hard van als je zaterdagochtend om 8 uur in de stromende regen staat. Een andere goede sport was voor mij gymnastiek. Vooral omdat ik daardoor leerde om controle te houden over mijn lichaam. Bijvoorbeeld door op een evenwichtsbalk te lopen. Ook vond en vind ik tennis een leuke sport. Naast dat het technisch wel aardig wat vraagt moet je ook tactisch slim kunnen spelen. Daarnaast moet je een aardige conditie hebben als je ook echt wedstrijden gaat spelen. Daarnaast is het leuk om lid te zijn van een tennisclub. Het ligt er natuurlijk een beetje aan welke club je lid wordt, maar het gaat er vaak gemoedelijk aan toe en je maakt makkelijk contacten. Toegevoegd na 2 minuten: Maar het is het belangrijkste dat het kind zelf een sport leuk vindt. Sport moet vooral ontspannend werken en dat is het alleen als je het leuk vindt. Het is slim om je kind eerst een keer naar een open dag mee te nemen van een sportclub of een keer te laten meetrainen om te kijken of hij/zij het leuk vindt.

In mijn ogen blijft het belangrijkste dat het kind de sport leuk vindt; op dat moment is het een goede sport. Of dit nu judo is of tennis, paardrijden of zwemmen; het is allemaal sowieso goed voor hen in meerdere opzichten van de ontwikkeling. Hun ontwikkeling mag in sommige opzichten dan weer beter gaan in bepaalde sporten, maar als zo'n kind daar elke week ontzettend tegenop ziet, lijkt het me ook niets. Ook niet als hij misschien de bouw niet heeft om bepaalde sporten echt goed te kunnen uitoefenen. Laat hem/haar zelf kiezen, of hier en daar wat proeflessen nemen om te zien hoe het gaat?

Judo is een prachtige sport voor kinderen. Stoeien is iets dat in het instinc van kinderen zit. De kinderen leren spelenderwijs alle grondvormen van bewegen en ze worden er weerbaar van. Ook sociaal is er wat te halen: samen oefenen en rekening houden met elkaar...

Ik denk dat voor een kind een ploegensport heel goed is voor de sociale ontwikkeling (naast de lichamelijke ontwikkeling). Belangrijk is dat hij/zij er plezier in heeft en houdt. Als het kind vaak verliest en het onderspit moet delven zal ook het plezier afnemen. Dus eis niet te veel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100