Is het gevaarlijker te zwemmen in een zandafgraving dan in een gewoon zwembad?

Er wordt vaak voor gewaarschuwd. Waarom is dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat klopt. Een zandafgraving kan zeer diep zijn, dieper dan 20 meter soms en het water koud. Je kan makkelijker kramp krijgen en verdrinken. Toegevoegd na 1 minuut: Even ter verduidelijking: Door de grote diepte kunnen er in de zomer grote temperatuurverschillen voorkomen in het water. De bovenlaag wordt verwarmd door de zon, terwijl de diepere lagen koud blijven. Door stroming kan dat koude water naar boven komen. Zwemmers dienen daar rekening mee te houden, omdat de plotselinge koude kramp kan veroorzaken.

Bronnen:
http://wapedia.mobi/nl/Zandafgraving
http://www.ad.nl/groenehart/456485/Bekeuri...

Een zandafgraving is in het midden diep en aan de rand ondiep. Bij warm weer wordt het water aan de rand sneller warm, omdat het daar ondiep is. Warm water is lichter dan koud water. Het warme water aan de rand van de plas verspreidt zich dus over de toplaag van de hele zandafgraving. Daardoor krijg je een stroming van de randen van de afgraving naar het midden. Aan de randen komt, ter aanvulling van het wegstromende warme water, nieuw koud water langs de bodem omhoog. Dat water wordt verwarmd, waarna ook dat warme water langs het oppervlak naar het midden van de zandafgraving stroomt. In het midden koelt het warme water af, en zakt het naar beneden. Zo krijg je een continue stroming. Ga je zwemmen, dan word je dus naar het midden van de zandafgraving getrokken. Is de stroming nog niet zo heel sterk, dan blijf je daar. Je kunt om hulp schreeuwen en hopen dat er snel genoeg een bootje aankomt om je te redden. Dat moet wel snel gebeuren, want daar in het midden is het water al veel kouder dan aan de warme rand. Is de stroming sterker, dan word je niet alleen naar het midden getrokken, maar word je, zodra je daar bent, ook omlaag getrokken. Dan moet dat bootje wel heel snel zijn om je nog op te kunnen pikken.

Wat denk je van blauwalg!!!!! Vooral hier bij de afgraving te vinden. En mensen gaan gewoon zwemmen. Kun je erg ziek van worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100