Voetbal heeft heel veel regels! Hoe is het mogelijk dat clubs in de eredivisie niet allemaal dezelfde afmetingen hebben?

Tegenstanders van excelsior hebben het vaak moeilijk door het kleine veld!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Instantie Breedte Lengte FIFA (algemeen) 45 - 75 m 90 - 120 m FIFA (internationaal) 64 - 75 m 100 - 110 m UEFA (CL-groepswedstrijden)[1] 68 m 105 m KNVB (algemeen) 64 - 69 m 100 - 105 m

De afmetingen kunnen niet zomaar veranderd en gestandariseerd worden, omdat dit voor sommige clubs, met een oud stadion, gewoon niet gerealiseerd kan worden. Een groter veld past dan gewoon niet in het stadion. Pas bij een nieuw stadion zou het dan aangepast kunnen worden.

Omdat daar nog geen vastliggende regels voor zijn. In het begin van het voetbal werd elk veldje dat vrij was daarvoor gebruikt. Zelfs als er her en der een boompje stond. Imiddels zijn er maten opgesteld (door de FIFA) die de voorkeur hebben, maar het duurt even voor alle velden deze maat hebben. Je sloopt en herbouwt niet alleen hiervoor een stadion. Elk nieuw stadion krijgt deze afmetingen.

De FIFA heeft juist deze afmetingen geeist. "De keuze van promovendus Excelsior om vanaf dit seizoen op kunstgras te voetballen heeft gevolgen voor de afmetingen van het veld. Het veld gaat er in de breedte 5 meter op achteruit naar de minimaal vereiste 64 meter. De lengte wordt 100 meter en dat is 2 meter korter dan in het verleden. Excelsior kiest voor kunstgras omdat het de vereiste veldverwarming niet wil aanleggen. " Simon Kelder legt uit dat de FIFA een kunstgrasveld slechts goedkeurt als het veld van minimale of maximale omvang is. Als we voor de maximale afmetingen hadden gekozen zou de zijlijn ongeveer op de parkeerplaats van het stadion hebben gelegen”, vertelt de directeur aan RTV Rijnmond. Vandaar dat het de minimale afmeting is geworden.” http://www.nusport.nl/voetbal/2293560/excelsior-verkleint-veld-wegens-kunstgras.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100