vanaf welke leeftijd is het niet meer mogelijk om te beginnen met een sport en daar topsporter in te worden?

Is het mogelijk om als je op je 17e begint (dus nooit eerder daar iets mee gedaan) met een sport (schaatsen bijvoorbeeld) dat je dan nog topsporter daarin kan worden ookal h

Toegevoegd na 47 seconden:
Ookal heb je daar dus nooit eerder wat aan gedaan**

Toegevoegd na 4 minuten:
Ik heb het hier in het voorbeeld trouwens over langebaan schaatsen, niet over kunstschaatsen dus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij de meeste sporten zal je dat niet meer lukken. Maar er zijn sporten waar leeftijd niet zo'n grote rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan darten.

De topsporters die nu in sotsj zijn, hebben een leeftijd rond de 21-26 dit zijn de piekjaren van een topsporter. Het zal misschien wel lukken als je direct met een intensieve trainer zal gaan trainen, echter moet je hiervoor uitgekozen worden. Om uitgekozen te worden heb je jaren voorbereiding nodig. Dat is erg lastig om dit nu nog te behalen. Sven Kramer zijn ouders waren al fanatieke schaatsers, hij is dus al op jonge leeftijd begonnen.

Bijvoorbeeld schaatsen, dat leer je meestal, pak hem beet, rond je 5e of 6e jaar. Als je het leuk vind ga je dat vaker doen. Als je het héél leuk vindt ga je het héél vaak doen. Als je vóór je 17e nog nooit geschaatst hebt, heb je er kennelijk geen, of niet veel, interesse in. Dat betekent dat je het nooit zult kunnen opbrengen het op topniveau te gaan beoefenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100