Zijn alle dobbelstenen hetzelfde?

Als ik de zes bovenop leg en de vijf naar voren, dan kan óf de vier links zitten en de drie rechts óf de vier rechts en de drie links. Zijn er dan twee soorten dobbelstenen?

Toegevoegd na 10 uur:
Het gaan om de moeder aller dobbelstenen; een met 6 vlakken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja er zijn inderdaad twee soorten dobbelstenen en wat jij beschrijft is inderdaad het verschil. En dan hebben we het nog niet over de vele varianten van dobbelstenen die een ander aantal vlakken hebben dan 6 en allerlei zelf geknutselde dobbelstenen zoals je ze wel in wereldwinkels en basisscholen ziet.

Ja, ze zijn allemaal hetzelfde. De 1 tegenover de 6 De 2 tegenover de 5 De 3 tegenover de 4 De 4 tegenover de 3 De 5 tegenover de 2 en De 6 tegenover de 1 De som is dus 7. [uit de bron] Mogelijke worpen[bewerken] Bij veel spelletjes wordt er met twee dobbelstenen gegooid. Niet iedere worp is dan even waarschijnlijk. De waarschijnlijkste worp is 7, want dat kan op zes manieren (1+6, 2+5, 3+4, 4+3, 5+2, 6+1). Het is onmogelijk een 1 te gooien met twee dobbelstenen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Dobbelsteen#Indeling_van_de_vlakken

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dobbelsteen#I...

Nee; en er zijn zelfs vele soorten! Dankzij een leuk aspect: bij de 1, 4 en 5 op het bovenvlak (of welk ander vlak dan ook) kun je elke stand draaien en je ziet geen verschil. Bij de 2 liggen de stippen 'voor en achter' ofwel ' links en rechts'; bij de 3 liggen de stippen ' van links onder naar rechts boven' ofwel ' van links boven naar rechts onder' en bij de 6 liggen de twee rijtjes van 3 ' horizontaal' of 'verticaal'. Met de 1 boven kan de 2 op het voorvlak zowel 'horizontaal' als ' verticaal' staan (de dobbelsteen links of rechtsom draaien gaat niet uitmaken want dan zit niet de 2 maar de 4 of de 3 op het voorvlak). De stippen van de 3 op het rechter vlak kunnen van jou af omhoog wijzen, of van jou af omlaag wijzen. Dan kan de 6 op het ondervlak nog de rijtjes 'naar de horizon wijzend' hebben, ofwel 'recht voor je, parallel met de horizon). Zoals eerder gesignaleerd kun je de 3 en de 4 nog links en rechts verwisselen. Dus lijkt mij dat er niet 1, niet 2, maar wel 16 (2x2x2x2) mogelijkheden zijn! Al moet je wel precies kijken... Toegevoegd na 24 minuten: Als je de individuele stippen zou merken, kom je in totaal tot 1032 mogelijkheden als ik het goed heb uitgerekend. Toegevoegd na 24 minuten: moet zijn 1024.

De enige 'regel' voor dobbelstenen is dat de tegenoverliggende zijden samen 7 zijn ; 6-1, 5-2 en 3-4. Als je de 6 boven legt (en de 1 onder) en vooraan de 5, zit de 2 altijd aan de achterkant maar kunnen de 3 en 4 ' verwisselbaar' zijn. Strikt technisch gezien zijn de 5 en de 2 natuurlijk ook verwisselbaar, maar hou je dan de dobbelsteen anders voor je. Uiteindelijk zou je de plattegrond van een dobbelsteen dus op minstens 6 verschillende manieren kunnen maken. De minimale verschillen van welke plattegrond er gebruikt is, zou je dan alleen nog kunnen aflezen aan de richting van de 2 , de 3 en de 6. Helaas kan ik niet zo goed tekenen dat ik je hier een plaatje kan laten zien. Voor het functioneren van de dobbelsteen maakt het allemaal niks uit. Gebruik je geschreven cijfers, en hebben die geen vaste richting, dan zou je nog veel meer combinaties kunnen bedenken omdat elk plaatje dan ook nog eens vier posities heeft. In een normale dobbelsteen hebben alleen de 2, de 3 en de 6 twee verschillende posities die variaties kunnen opleveren. Er zijn dus zelfs ruim meer dan 2 'verschillende' dobbelstenen ; maar die iets andere indelingen beïnvloeden het spel niet. Toegevoegd na 2 minuten: Ik heb hier vijf dobbelstenen uit verschillende sets, en ik kan vier daarvan absoluut niet op exact dezelfde wijze voor me krijgen ; of de zes ligt dwars, of de 2/3 wijst de andere kant op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100