een vraag over schaken.

wat is belanrijk in een schaakspel:
strategie of tactiek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beide, want het verschil tussen tactiek en strategie is net zo onduidelijk als het begrip tactiek zelf. Toegevoegd na 24 minuten: Aanvulling: Tactiek gaat bij het schaken over de combinaties van zetten of manoeuvres met als doel een materieel overwicht te krijgen, terwijl strategie zich richt op het verkrijgen van een betere stelling. Tactiek begint dus al bij het eenvoudige slaan, maar omvat ook alles wat zich hierop richt zoals bijvoorbeeld de voordelige ruil en de dubbele aanval. Strategie kijkt meer neer de statische eigenschappen zoals het pionnenstructuur en de plaats van de koningen op het bord. Tactiek richt zich dus ook meer op de korte termijn, terwijl strategie zich op de langere termijn richt. Door een aantal strategisch goede zetten krijg je het uiteindelijk voor elkaar dat de tactische schermutselingen die later plaats gaan vinden in je voordeel uitpakken. Een speler heef dus altijd de kennis van tactiek nodig, zelfs als hij voornamelijk strategisch speelt. Hij moet namelijk de tactische mogelijkheden die hierdoor op termijn ontstaan wel herkennen. Dit maakt het ook duidelijk waarom we in de schaaklessen eerst wat van tactiek moeten leren voordat we ons op de strategie kunnen richten. Maar kennis van die strategische aspecten is wel nodig, omdat het zich voordoen van tactische mogelijkheden niet geheel aan het toeval kan worden overgelaten. Het maken van een plan op basis van de kenmerken van de huidige stelling blijkt uiteindelijk vaak bepalend te zijn voor de uitslag van de partij. Bij beginnende spelers speelt de schaakstrategie nog niet zo'n grote rol. In eerste instantie gaat het hier vooral om de tactische zaken, te beginnen bij "Sla een ongedekt stuk" en het zorgen dat je zelf je stukken niet laat slaan.

Bronnen:
http://schakend.christian.net/blog/index.p...

Beide zijn belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn ervaring en een grondige kennis van de theorie.

De keuze en de kenmerken van de opening bepaald de strategie (plan van aanpak). De taktiek (de uitvoering) is erop gericht hoe je verzwakkingen of combinaties gaat uitvoeren.

behalve je geweldige techniek, strategie en tactiek is psychologie vaak ook heel erg leuk om te gebruiken: maak de ander nerveus (staren, lang wachten met beginnen, op tafel trommelen, praten over je enge huisdier, zuchten als de ander een zet heeft gemaakt), of zorg ervoor dat diegene denkt dat je een kluns bent (veel om je heen kijken, het wedstrijdbord 5 keer controleren, je bekertje laten vallen, giechelen, vaak langs je voorhoofd vegen). Note: wat je ook doet, maak het aan het eind van de pot weer goed door je gedrag te verklaren als een strategie ;) Dat voorkomt dat de ander jou gaat zien als een idioot > werkt echt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100