Als mensen een prijs bij de Staatsloterij winnen, moeten ze dan inkomstenbelasting betalen?

En stel, deze mensen wisselen hun lot in bij de sigarenboer, dan weet de Belastingdienst toch helemaal niet dat deze persoon wat gewonnen heeft? (Boven de 500 euro schijn je de prijs te moeten afhalen bij het kantoor van de Staatsloterij).

Weet jij het antwoord?

/2500

Belasting is bij uitreiking van de prijs indien van toepassing door de staatsloterij voldaan. Echter als de prijs een fors bedrag is dan betaal je het jaar daarop wel vermogensbelasting

In principe moet je bij de belastingdienst ook het geld dat je in kas hebt (dus gewoon in een ouwe sok of in je portemonnee) aangeven. Dan moet je er dus wel belasting over betalen. Maar dit geldt dus alleen als je dat geld aan het eind (of begin) van het jaar hebt en dan aangeeft. De belastingdienst kan inderdaad niet weten dat jij gewonnen hebt. Toegevoegd na 41 seconden: Als je totaal bedrag in box 3 boven de drempel uitkomt, that is.

Je moet een nieuw inkomen ten alle tijden tonen aan de belasting. Het zelfde geldt voor je uitkeringen en subsidies, en andere kortingen. Ik houd het antw ff simpel, maar het komt er op neer dat je het niet mag verzwijgen.

geen inkomstenbelasting, de Staatsloterij houdt kansspelbelasting af. indien het een grote prijs is krijg je in volgende jaren wel te maken met box 3, vermogen.

Neen ze hoeven nooit inkomstenbelasting te betalen over de gewonnen prijs. Als ze het terstond uitgeven dan staat het ook niet op de bank of in je oude kous. De peildatum voor de 30% van 4 % van je vermogen (minus vrijstelling) voor de vermogensrendementsheffing is met ingang van 2011 1 januari. De stand per 31 december telt niet meer. Als je dus de oudejaarsloterij wint eind 2011, hoef je over 2011 die vermogenrendementsheffing niet meer te betalen. De kansspelbelasting is al door de staatsloterij ingehouden en afgedragen.

Boven de ongeveer 500 euro moet je het klot versturen naar de staatloterij en wordt het op rekening gezet. De staatloterij is de enigste loterij waarbij je over het geldbedrag geen kansspelbelasting betaald (a 30%) en het eerste jaar ook geen vermogensbelasting als ik het goed heb. Daarna valt het gewoon onder vermogen en betaal je net als ieder ander belasting erover, afhankelijk van het gewonnen bedrag en jouw overige inkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100