wat is vrijheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

het is maar hoe je er naar kijkt, de vrijheid van de ene kan de kan de vrijheid van een andere belemeren.

Dat je kan doen en laten wat je wilt. Veel simpeler kan ik het niet uitleggen. Als je alles kunt doen wat je wilt en niets moet en niets hoeft, ben je volkomen vrij. Dat staat overigens los van geluk. Als je niet vrij bent, wordt je wel ongelukkig, maar als je vrij bent, ben je niet per definitie gelukkig.

Dat je jezelf mag zijn.

Vrijheid is het gevoel dat je niet wordt bedreigd in je doen en laten.

Een utopie... Bij vrijheid wordt je niet beperkt. Een regeltje is natuurlijk alweer een beperking. Een wetje ook. Nu heeft het ene land meer en strengere regels en wetten dan het andere land. Een vrij land is een land met weinig diepe regels. Nu zijn er natuurlijk ook soms regels die je juist vrijer maken. Zoals de wet voor vrijheid van mening.

Vrijheid is een bedacht woord dat in de realiteit van ons dagelijkse leven 'niet echt' bestaat ;) Overal, als je al dit 'begrip vrijheid' wil benoemen of bevatten , ontkom je ook niet aan alle vormen van 'moeten, plichten, regels, wetten enz'! Bedenk maar eens: - ik moet eten en drinken, anders vlot dood (onvrij) - ik moet dagelijks naar de WC (onvrij) - ik moet me aankleden , afhankelijk van het weer buiten (onvrij) - ik moet me als burger aan regels houden (onvrij) - ik moet verantwoording/plichten afleggen t.o.v. mezelf en anderen, fiscus/belastingen, ouderschap, dieren etc (onvrij) En ga zo maar door, een waslijst van dingen die een mens "moet" om te kunnen leven, en om te kunnen leven MOET er geld (en zuurstof o.a) zijn. Om geld te hebben MOET je werken, of heb je ooit gewerkt en steeds de nodige premies al betaald..... we zijn (waar je ook woont op deze aardkloot) gewoon stoffelijke wezens, die op een x-tijd zullen vergaan(sterven) en gebonden aan een materieel systeem, die feitelijk zorgt dat we nooit "echt vrij zijn" dus ;) Enige wat nog enigszins onder vrijheid gerekend kan worden, is dat we soms nog wel kunnen KIEZEN en meestal vrij zijn om onze visie of mening over iets te geven , zoals dus nu hier op GV :) En zelfs deze vrijheid kan spontaan stoppen als ineens onze pjoeters of internet het begeeft, een landelijke stroomstoring ons duurzaam treft. Dan resteert er iets heel anders namelijk... We zullen noodgedwongen weer elkaar moeten opzoeken, helpen, ruildiensten inzetten (geld was immers oorspronkelijk het ruilmiddel), gebruik maken van elkaars talenten, kennis, ervaring etc. Een oude vriend die "goed geboerd" heeft , zei me onlangs nog: kijk in feite kan je me rijk noemen, want ik heb hier in Drenthe een flinke (hypotheekvrije) boerderij, 85 ha eigen bos en grond eromheen (ook fijne vrouw en 3 gezonde kinderen) maar toch ben ik niet rijk... Want zoals nu het werkelijk is, dit bezit is domme (papieren) materie en ook tijdelijk, en als tzt hier ooit bv een deel land zal overstromen, aardbeving of andere soort ramp ons treft, wat heb ik dan aan mijn eigen grote bos en huis? De bomen kan ik omhakken en drogen voor bv de open haard, of enige tijd ons warm houden, poosje gebruiken om te koken, maar voor gewone levensonderhoud zal ik ook gebruik moeten maken van ruildiensten... Ps vriend is geen pessimist hoor, ook ik niet maar wel een realist? ;)

Vrijheid is doen wat je wil doen.

Voor mij is vrijheid de mogelijkheid om zelf je keuzes te maken. Natuurlijk kun je niet altijd maar doen waar je zin in hebt, tenslotte zul je moeten eten, slapen en (op 1 of andere manier) werken. Maar dat je kunt beslissen wat je eet en wanneer je slaapt en waar je werkt, dat is vrijheid.

Vrijheid is je bewust zijn van het feit dat jij zelf de kwaliteit van je leven kunt bepalen, in welke situatie ook.

Voor mij betekent vrijheid dat ik kan veranderen wat ik niet prettig vind in mijn leven, en kan het niet veranderd worden dan heb ik nog altijd de keuze om het te accepteren of mijn energie op iets anders te richten... Vrijheidsgevoel zit al in je... je hoeft er alleen maar voor te kiezen....

vrijheid is doen wat je zelf wilt doen. maar in het dagenlijks leven zijn er dingen die je MOET doen, dus dit is geen vrijheid. bijvoorbeeld: naar de wc gaan, anders plas je in je broek. eten, anders verhonger je, drinken, anders droog je uit. douchen, anders ga je stinken (en hoe) de ene vind vrijheid achter de computer zitten en niets doen, de hele dag gewoon luieren de vind vrijheid op je paard zitten en door de vrije natuur crossen. dus je moet zelf eigenlijk je 'eigen vrijheid' vinden.

échte,ware vrijheid vind je alléén maar in je eigen fantasie: je geest is altijd vrij Toegevoegd na 3 minuten: ...want je geest wordt alléén maar door je eigen voorstellingsvermogen beperkt....

vrijheid is een suggestie dat je vrij bent

Gaan en staan daar waar JIJ wilt!

vrijheid is je eigen meester zijn

Bronnen:
een vaag onthouden (dus niet geheel zeker...

Zit tussen je oren....

Bronnen:
uit eigen ervaring....

Je hebt de vrijheid om wetten te overtreden. Je hebt de vrijheid om een maaltijd over te slaan en zelfs de gang naar het toilet uit te stellen. Of dit vrijheid is zoals men wil? Totale vrijheid betekent dat je die ook geeft aan je medemens, maar wij mogen in vrijheid dit voorkomen als blijkt dat het ten nadele van anderen wordt toegepast. Binnen deze beperkingen kan ik mij volkomen vrij voelen. Je mist pas vrijheid als je meeloopt met anderen om erbij te horen. Als je door anderen laat bepalen wat je moet denken of doen ben je daar een groot deel van kwijt. Er word je van alle kanten toegeschreeuwd wat je moet eten, hoe jij je moet kleden en van welke voetbalclub je moet houden enz. Dat begint al met je opvoeding. Ga eens na of je diep vanbinnen het niet graag anders zou doen en doe dat dan. Jij bent een individu met een eigen persoonlijkheid en talenten en geniet er van dat jij een uitzondering bent.

Vrijheid is doen en laten wat wilt, waar en wanneer je het wilt. Maar als je eerlijk bent, zal je zeggen dat "vrijheid" vaak een illusie is. Als je bijvoorbeeld een operatie nodig hebt als gewoon burger - je weet wel, gewoon hard werkend, heel veel betalend - kan je vaak een (hele) poos wachten op de operatie. Je kan naar een privekliniek gaan, als je het geld had. Dat heb je niet, dus je hebt geen vrije keuze maar een gedwongen keuze: wachten en hopen. Over het algemeen gezien denk ik dat vrijheid vooral onafhankelijkheid is. Het hoeft niet zozeer financieel te zijn, maar gewoon (haast) niet afhankelijk zijn van factoren die je belemmeren om te doen wat je doen wilt. Op het moment dat je lichamelijk beperkt wordt, ben je weer afhankelijk van dokters, mensen, medicijnen, hulpmiddelen etcetera. Ook is vrijheid vooral een ander met rust / in waarde laten. Ook de high tech camera's boven de weg die automatisch kentekens kunnen lezen, de (nep) terreurdreiging en de rechtvaardiging van het handelen / controleren van ons, tasten onze vrijheden aan. Zeker het nieuwe INDECT systeem bijvoorbeeld (zie link), is een bedreiging voor dat beetje vrijheid wat we hebben.

Onder vrijheid versta ik innerlijke vrijheid, dat je jezelf mag zijn, en wezen wie je bent, zowel goed als fout. Dat jij ook een individu mag zijn die meetelt, als mens en persoon ben je belangrijk en tel je mee.

"Vrijheid is een volgetankte mercedes Vrolijkheid is een mooie zwoele chick Het geluk dat is de poen die er weer besteed is Anders duurt de liefde maar een ogenblik Mooie woorden, voor wie zijn ze belangrijk Heb je't breed genoeg, dan begrijp je ze zo goed Maar als je moeizaam worstelt met de pegels Maak je er iets anders van dan zij hadden vermoed Altijd speurend naar een zwart karweitje Wekenlang alleen maar brood met pindakaas Je hebt ze niet allemaal meer op een rijtje De problemen zijn je zenuwen bijna de baas Je wordt verleid door dure verre dromen Ze worden zo voor niets je kamer in gebracht Alles lijkt zo gemakkelijk voor het grijpen Als je het zou willen zou het kunnen nog vannacht" - Armand

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100