Waarom hebben mensen besef van Goed en Kwaad?

en dieren niet

Weet jij het antwoord?

/2500

Ha, die Tomby; Dieren hebben dat net zo goed, maar het is alleen veel meer op hunzelf en hun overlevingsdrang gericht dan bij ons. En dat besef van goed en kwaad bij mensen is ook grotendeels beschermd door een dikke laag welvaart. Op het moment dat het op overleven aankomt zullen bij veel mensen de ideëen over goed en kwaad hevig omslaan.

Het verschil is niet zo zwart/wit. Mensen hebben een geweten omdat dat nodig is om in ingewikkelde sociale groepen te kunnen functioneren, dieren die in groepen leven hebben dat dus ook nodig het is alleen vaak van een lager niveau. Een krokodil zou ik weer niet op zijn blauwe ogen vertrouwen ;)

Dieren leven instinctief en mensen hebben het vermogen te redeneren, met andere woorden: op grond van ethische overwegingen waarde te hechten aan het een en andere zaken te verwerpen. Dieren vertonen vaak ook zeer goed gedrag ( bijvoorbeeld troosten als je verdriet hebt) maar dat is echt allemaal instinctief. Overigens hebben niet alle mensen een gezond besef van goed en kwaad. De gewetensfunktie van psychopaten is niet of nauwelijks ontwikkeld. Veel gevangenissen zitten er vol mee..

Een mens heeft besef van goed en kwaad omdat het bij ons ingeschapen is. Goed en kwaad is nodig om ons te kunnen spiegelen, zodat elke dag er een keuze is. Het belangrijkste is om goed en kwaad in evenwicht te brengen met elkaar, zodat er een goede balans ontstaat.

Om met het laatste te beginnen... Als een dier voelt...merkt...dat jij ...ze geen kwaad doet...dan doen ze jou ook geen kwaad. En dat is nou het grote verschil met De Mens... Als heel wat mensen merken...dat jij ze geen kwaad zal doen...zullen ze jou juist een poot uitdraaien. Oplichten, bedriegen, etcetera. Neem bijvoorbeeld mensen die invaliden overvallen in hun rolstoel...dat gebeurt...Die mensen zijn geestelijk niet zo in orde...die dat doen. En bovendien...het toppunt van laf heid! Laffer kan eigenlijk niet...nou een dier mishandelen die zich ook niet kan verdedigen. Maar ....gelukkig hebben sommige mensen WEL een goed besef van Goed en Kwaad. Wie kwade dingen doet...zal zich daarbij niet goed voelen vanbinnen. Ik wordt er letterlijk en figuurlijk ZIEK van. Maagpijn...van hier tot Tokio. Het is de zaak en de kunst...om je kinderen...en kinderen in het algemeen...te leren wat goed en fout is. Dat is de taak van de ouders. En je kind als een rascist opvoeden...is dus fout! Dit is maar een voorbeeld. De goede mensen moeten de kwade mensen besmetten met hun goedheid. Zodat ze ook goed worden. Groetjes.