Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

ben ik joods ?

Mijn overgrootmoeder was van joodse komaf , zij trouwde met een man die niet joods was. Nu kregen zij 2 kinderen een zoon en een dochter die zoon is mijn opa is het nu zo dat ik ook een beetje joods ben ? Ik lees vaak dat het joodse bloed alleen door kan geven via vrouwen

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
5.2K
TurfGraver
6 jaar geleden
Leesvoer.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Joden#Wie_is_Joods.3F
tinus1969
6 jaar geleden
Het gaat niet om 'joods bloed', dat is een onwetenschappelijke manier van denken. Je bent (volgens de joodse cultuur) joods als je moeder joods is. Een beetje joods bestaat in dit verband niet.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nee Sophie, je bent niet Joods.
Je grootvader is Joods, dat is wat je kunt zeggen.

Je moeder, dochter van je Joodse grootvader, is dus niet Joods en daarom ben jij het ook niet, nu.

Uit de bron het volgende
"Een Jood is ieder persoon wiens moeder een Jood (Jodin) was of iedereen die door het formele proces van bekering tot het Jodendom overgegaan is."
http://www.joodsleven.nl/Encyclopedie/Jood/WieIsJood.htm#Who

In de bron wordt nog uitgebreider ingegaan, o.a. ook over de verschillen tussen de (ultra) Orhodoxe Joden en de Liberale Joden.

Je kunt trouwens wel joods worden door tot het formele proces van bekering tot het Jodendom over te gaan. http://joodsactueel.be/2010/05/07/gioer-%E2%80%93-overgang-tot-het-jodendom/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
http://www.joodsleven.nl/Encyclopedie/Wat%20is%20Jodendom/WatIsJodendom.htm Alleen moet men iemand die zich wil bekeren tot het Jodendom, in het begin weigeren en een beetje ‘wegduwen’. Meestal wordt een geer (bekeerling) drie keer geweigerd. Wanneer hij volhardt, weet men zeker dat hij oprecht tot het Jodendom wil overgaan. We maken geen propaganda voor het Jodendom. Het Jodendom kent geen missie.
http://joodsactueel.be/2010/05/07/gioer-%E2%80%93-overgang-tot-het-jodendom/

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding