Stelling: Mensen geloven iets omdat ze het niet zeker weten?Eens of oneens?

Niemand gelooft dat de zon opkomt, gewoonweg omdat we weten dat dat zo is... Je gaat pas iets geloven als je het NIET zeker weet, dit is de stelling...
Dus alle geloven (Islam katholieke enz enz) kunnen derhalve gekenschetst worden als ontspruitend uit het NIET-WETEN...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mee eens... op het moment dat ik er niet zeker van ben of iets waar is, kan ik doen alsof het waar is en dan noem ik dat er in geloven. Als ik iets geloof, houd ik mezelf eigenlijk voor de gek... maar als ik het absoluut zeker weet... absoluut zeker weet dat iets waar is, dan weet ik... En bij nader inzien blijkt dat niet zo heel veel te zijn...

Ik zou het niet weten....

Maar toch klopt die stelling niet... Want als je iets niet zeker weet, hoe kan je d'r dan in geloven?

Ja, als je een vaag vermoeden hebt, ga je er misschien in geloven, en geloven wordt pas weten als je het kan bewijzen... Toch?

eens ..Geloven betekent: ''niet zeker weten''...anders had het wel Het Zeker Weten geheten ipv het Geloof..;-)

 ge·loof het; o -loven 1 het vertrouwen in de waarheid van iets 2 een vast en innig vertrouwen op God 3 godsdienst  ge·lo·ven geloofde, h geloofd 1 vast vertrouwen in het bestaan van iem of iets: ~ in (of: aan) God 2 voor waar houden op het gezag ve ander 3 menen, denken: ik geloof dat hij ziek is 4 een godsdienst aanhangen || eraan moeten ~aiets onaangenaams moeten ondergaan; b) vernield worden; hij gelooft het wel maakt zich geen zorgen Mee eens dus.

Als je iets gelooft, neem je het aan als schijnzekerheid. Je gaat er mee om alsof je het zeker weet, terwijl je het eigenlijk *niet* zeker weet.

Bronnen:
geloof ik

de narigheid begint vaak bij mensen die menen zeker te weten wat ze geloven en daar anderen van willen overtuigen, voor hun bestwil, desnoods met geweld... Dit geld helaas voor nogal veel geloven, zo door de eeuwen heen... Pas wanneer je twijfelen gaat, overwegen, discussieren, en vooral NIET zeker weten, zou het wel eens kunnen zijn dat je tot een mooi geloof komt...

Ik vind het een lastige stelling. Je gelooft iets omdat je het niet kan aantonen. Voor mij is iets geloven, een soort van zeker weten. Enkel kan ik het niet aantoonbaar maken voor anderen. Geloven zit in de beleving, in de ervaring. Je maakt iets mee, je ervaart iets en dat heeft een impact op je. Dat kan je niet meer ontkennen, dat valt anderszins niet te verklaren maar je kan het enkel vertellen aan anderen. Je kan het niet aantonen zoals ik je de zon kan laten zien opkomen.. of kan meten hoe warm het buiten is (met een thermometer). Daar zit het probleem met geloof en zeker weten. Voor velen is geloven, zeker weten. Echter het is niet gebaseerd op duidelijk meetbare en waarneembare, eenduidige zaken zoals een zon die opkomt of een aarde die rond is. Alhoewel ze dat laatste in eerste instantie dus niet geloofde.. Grappig is wel dat elk ding dat aantoonbaar zeker wordt, eerst ontstaan is door een geloof. Iets waarvan je geloofde dat het kon. De gebr. Wright hadden nooit een vliegtuig kunnen laten vliegen als ze niet eerst er in gelooft hadden... nu weten we zeker dat we kunnen vliegen.

helemaal mee eens, daarom heet het geloven!

Dat klopt voor de gewone dingen wel, maar niet voor een "geloof". Een geloof is een overtuiging, dus iets wat je zeker denkt te weten. Ik wil niemand beledigen, maar misschien is dan dat wat je denkt een denkfout. (hier komen we niet uit)

In eerste instantie lijkt het heel makkelijk en juist, maar ik weet het toch niet 100% zeker. Ik denk dat je pas iets zeker weet als je het goed hebt onderzocht en bewijzen hebt dat het zo is. Je voorbeeld van de zon bijvoorbeeld. Jij zegt iedereen weet het zeker dat ie morgen weer opkomt. Maar weet je dat wel zeker? en waarom? alleen omdat ie vandaag (en voor een paar mijoen jaar daarvoor) ook is opgekomen? wat nu als er uit het niets (lees: welke wij niet zagen aankomen) een hemellichaan tegen de aarde stoot en deze uit haar baan brengt waardoor één zijde (waar jij net woont :)) nooit meer zonlicht te zien krijgt? De kans is heel klein, maar toch zeg jij zeker te weten dat het niet zo is. De kans dat een God bestaat en de bijbel volledig juist is, is (in mijn ogen) ook vrij klein. Maar net zoals jij in je voorbeeld zeker bent van de zon, kunnen mensen ook zeker (denken) te zijn van hun "geloof". Dit bracht mij dus in verwarring. Uiteindelijk denk ik dat de stelling juist is, maar je verder uitleg niet. Alleen als aanvulling op je stelling zou ik willen zeggen dat mensen ook dingen zeker dénken te weten terwijl ze dit eigenlijk geloven.

Ha, die XiniX; Ik denk dat de kern van geloven is ergens zodanig van overtuigd te zijn dat je denkt af te kunnen zien van wetenschappelijk of fysiek bewijs.

verschillend

Oneens, als je echt gelooft, weet je het zeker! Als jij mij iets vertelt en ik geloof je voor 100% dan kan ik zeggen dat wat jij zei waar is.

Ik zou eerder zeggen;Mensen geloven iets omdat ze twijfelen of denken het zeker te weten. Je hebt mijns inziens twee vormen van geloven. 1) Ik geloof dat we zo gaan eten , als : ik denk dat we zo gaan eten maar ik weet het niet zeker. 2) Ik geloof in god, als: ik heb de stelligste overtuiging dat god bestaat zonder dat hiervoor een aanwijsbare reden is. Of , de meer fysieke vorm: kinderen geloven in Sinterklaas. Voor wat betreft je toelichting zou ik wensen dat de verschillende religieuse groeperingen wat meer zouden twijfelen. Dit zou een hoop ellende voorkomen geloof ik (2)

Volgens mij gaat het vooral over iets graag willen en steun nodig hebben om je eigen denken wat lager te kunnen houden. Je stelling is sowieso waar, aangezien er absoluut geen bewijs is te vinden voor de pijlers waarop het geloof is gebaseerd en ze dus ook niet zeker kunnen weten dat het zo is geweest. Plus dat je met enig logisch nadenken ook zelf kan verzinnen dat het niet eigenlijk zeker niet zo is geweest..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100