Waarom hebben mensen het idee dat als iemand die ze dierbaar zijn en die overleden is, dat degene over hen waakt als een geest?

Waakt de geest dan over een persoon en niet meerdere?
Bestaat dat eigenlijk wel? Zo ja, hoe kan je dat merken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niemand kan zeggen dat dat bestaat. Dat is niet concreet te bewijzen. Mijn moeder en zusje zijn overleden. Soms heb ik heel sterk het gevoel dat mijn moeder nog bij me is. Ik droom elke week wel over haar. Die dromen zijn altijd heel echt en intens. Ze zegt dingen als:"Jij moet nog verder leven want jij hebt hier nog een taak te vervullen" Dat soort dingen. Ik heb trouwens iets heel vreemds meegemaakt de dag na haar overlijden. De CD-speler waar de laatste cd in zat die ze afspeelde ging uit zichzelf aan.(ik had hem op mijn kamer gezet)Om het nog gekker te maken: de stekker zat er niet in! Ik ben toen echt gillend de kamer uitgerend.Mijn familie gelooft me niet.

Allereerst: geesten bestaan niet, zij kunnen dus niet over hun waken. Het heeft te maken met het rouwproces, je kan nog moeilijk van hem/haar afscheid nemen en daarom zeggen ze als troost: hij/zij waakt over mij als een geest, zodat zij toch nog een gevoel hebben dat de overledene nog bij hun is.

Mensen hebben het idee dat als de geest van iemand naar de hemel reist dat ze de achtergeblevenen van bovenuit in de gaten kunnen houden en hun kunnen bewaken. Of het bestaat is nooit bewezen maar veel mensen hebben dergelijke dingen meegemaakt die eigenlijk onverklaarbaar zijn en de enige oplossing daarvoor zouden geesten kunnen zijn. Je zou het kunnen merken als er dingen om je heen gebeuren die eigenlijk niet kloppen.....zoals bijvoorbeeld een CD speler die ineens zonder aanleiding aanspringt waarvan zelfs de stekker niet in het contact zit zoals de reactie hierboven.

Waarom hebben de het idee? Omdat ze graag geloven in wat anderen hen voorhouden En niet echt zelf onderzoeken wat er klopt en wat er niet klopt. Je kunt dan lekker over hetzelfde meepraten. Papegaaien, chimpansees, en nog wat anderen dieren imiteren ook voortdurend. Slotsom: het merendeel van de mensen imiteert anderen, vertoont papegaai en na-aapgedrag en neemt imitatie en napraten voor waarheid aan. Dan denkt men ook nog dat men denkt. helaas, men denkt niet, men imiteert :) Waarom zou iemand, die zelf geest in een lichaam is, een geest buiten een lichaam nodig hebben om over hem te waken?

Ja Geesten waken wel over personen. Maar ze zijn er niet altijd (24/7). Maar wel als je ze nodig hebt. Ze bieden je voornamelijk mentale steun.

Omdat mensen hun dierbare niet kunnen loslaten en dit is een fijner idee voor de nabestaanden,

Mensen hebben dat gevoel naar mijn mening, omdat ze het een veilig gevoel vinden. Persoonlijk denk ik niet dat geesten van overledenen bij iemand zijn, maar als dat zo is, dan zou het dus kunnen dat het idee dat mensen hebben dus gewoon waar is. Dan is het geen idee, maar een feit. Er van uitgaande dat geesten van overledenen bestaan, dan lijkt het me logisch dat de geest van een dierbare ook een beetje waakt over de levende. Waarom zou de overleden ziel anders bij die persoon zijn? Nogmaals, ik zelf geloof dat de overledene zijn of haar rust heeft in het graf. Dan vraag je ook, waakt de geest over 1 of over meerdere? Daarmee ga je er vanuit dat geesten van overledenen bestaan. Als ze bestaan, dan lijkt het me logisch dat ze niet aan plaats of persoon gebonden zijn en dus over meerderen kunnen waken. Je vraagt: bestaat dat wel? Ik denk het niet, anderen denken het wel. Een bewijs is er niet. Hoogstens kun je proberen het antwoord in een religie die je aanhangt te vinden. Ik ben moslim en moslims (nogmaals) geloven dat niet. Wij zeggen: Dat kan niet, de ziel rust in het graf tot de Dag des Oordeels en God de doden uit het graf laat opstaan. Overigens geloven moslims wel in djinns, een soort ijle wezens die ook op de wereld zijn en de gedaante van mensen kunnen aannemen. Je kunt ze doorgaans niet zien, maar ze zijn er wel. Hun aanwezigheid wordt soms verward met geesten van overledenen. Djinns zijn volgens de islaam echter wezens geschapen door God, net als de mens en de engelen en zijn dus geen overleden mensen. Sommige djinns blijven bij mensen, omdat ze die zo leuk vinden. Ze kunnen verliefd worden en bijvoorbeeld bezit van iemand nemen. Door 'duiveluitdrijving' kun je van een djinn verlost worden. Als je glaasje draait, roep je djinns op. Volgens de islaam roep je dan bijvoorbeeld niet de geest op van je overleden oma, maar de djinn die altijd bij haar was. De djinn weet precies wat je oma deed en kan daarom ook de antwoorden geven, maar ze ook verdraaien. Natuurlijk bestaan er binnen andere religies andere opvattingen, maar dit is mijn kijk en een korte uitleg van de islamitische uitleg.

Na de moslima voor mij, zal ik mijn visie als christen geven... Ik geloof ook niet in geesten van overledenen die nog ronddwalen. Wel, dat er veel meer is tussen hemel en aarde dan wij alleen kunnen zien. Er bestaat wel zoiets als een geestelijke wereld, van God en de duivel, waarin ook engelen en demonen bestaan die invloed hebben op deze wereld en mensen. Dus vreemde verschijnselen hóeven geen inbeelding te zijn. Verder spelen er m.i. vaker allerlei psychologische verwerkingsprocessen een rol.