Waarom mag je als ongelovige geen hostie?

Als ongelovige mag je in de kerk geen hostie gaan halen. Waarom mag dit niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nou ja, niemand zal je er op controleren, dus ga vooral je gang als je wilt. Voor katholieken symboliseert de hostie het lichaam van Jezus en mag je dat dus alleen nemen als je je met Jezus verbonden bent (lees: gelovig katholiek bent)

Niet in elke kerk is dat zo. Doorgaans worden echter ongelovigen en zondenaren (nooit naar de mis gaan, stelen, overspel, geweld plegen en in sommige kerken ook scheiden) uitgesloten van de communie. Deze regel vindt zijn oorsprong in de Bijbel, 1Kor 11,27: "Daarom maak iemand die op onwaardige wijze van het brood eet en uit de beker van de Heer drinkt, zich schuldig tegenover het lichaam en het bloed van de Heer." De regel wordt door kerken toegepast om de heiligheid van de kerk te beschermen. Verlossing is mogelijk door het sacrament van de biecht, waarna een gelovige weer ter communie mag. Ongelovigen nog steeds niet.

Het katholicisme vereist dat iemand eerst in gemeenschap met de Kerk is (een moeilijke aanduiding voor: Katholiek gedoopt, eerste communie gedaan, op tijd biechten en meer van die eisen) voordat hij de vruchten van die gemeenschap, de heilige communie, kan plukken. Katholieken zien de communie als het resultaat van die gemeenschap. Katholieken mogen ter communie gaan, maar ze moeten ook de paus gehoorzamen, ieder weekend naar de mis gaan, alle leerstellingen van de Kerk aanvaarden enzovoort. Soms, bij huwelijken en begrafenissen, zegt de priester vooraf dat alleen katholieken die in volledige gemeenschap met de Kerk zijn en die zich in staat van genade bevinden (geen doodzonden op hun ziel hebben) naar voren mogen komen. Maar ook als dit niet expliciet wordt gezegd, is dit wel bedoeling. http://www.hetkatholiekegeloof.nl/sub/mag-iedereen-ter-communie-gaan/ Hoewel bovenstaande hoort bij de "behoudende Katholieke Kerk" zijn de moderne priesters heel wat toleranter in hun oecumenisch denken, gaan ze ervan uit, dat iedereen in hun kerk welkom is en óók mag meedoen met de eucharistieviering inclusief de communie (het krijgen van de hostie). Toegevoegd na 1 uur: Uiteindelijk is de eucharistieviering gebaseerd op het "samen delen" en dus ook het samen eten (laatste avondmaal). De behoudende Katholieken houden erg vast aan het "recht in de leer", maar gelukkig heeft de Kerk nu een Paus die de mens belangrijker vindt dan het "recht in de leer". De oorsprong van het Christendom is acceptatie van elkaar, liefde voor elkaar, vergevingsgezindheid en niet de regeltjes die er door de eeuwen heen van gemaakt zijn door mensen die hun macht willen opleggen met regeltjes (en ook door de eeuwen heen hum macht hebben misbruikt en eigenlijk nu nog). Bestudeer de kerkgeschiedenis en schrik ervan!

Omdat te communie gaan veronderstelt dat je het geloof deelt van de katholieke Kerk. Dat je dus Jezus zelf ontvangt in de gedaante van brood. Niet symbolisch dus maar echt. Bij het uitreiken zegt de priester dan ook: "Lichaam van Christus". Daarop behoort "Amen" (= zo is het) te worden geantwoord. (En niet "dank u wel" of iets dergelijks). "Amen" is een instemming in geloof. Te communie gaan, is dus een daad van geloof. Overigens hebben katholieken ook geen "automatisch recht" op het ontvangen van de H. Hostie als ze gedoopt zijn en de eerste H. Communie hebben gedaan. Men moet wel leven in verbondenheid ('in communio') met Christus en zijn Kerk. Als men die verbondenheid willens en wetens verbreekt, met volle overtuiging en weloverwogen toestemming (kortom: een doodzonde doet), is een berouwvolle biecht noodzakelijk om weer de communie te kunnen ontvangen. Uiteraard kan een priester dit niet controleren maar zal een goede catechese bijdragen aan een goed gevormd geweten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100