Waarom wordt er zo overspannen gereageerd als je een kritische vraag stelt of opmerking maakt over de Islam?

Dit in tegenstelling tot de Katholieke kerk die men tot de grond toe mag afbranden (met reden gezien de laatste ontwikkelingen en de aanloop ertoe).

Of gereformeerden die als groep in sketches etc. tot incestplegers worden gemaakt.

Toegevoegd na 19 minuten:
Ik kan ook vragen gezien enkele reacties :

"waarom wordt er altijd ontkennend gereageerd als je iets vraagt over de Islam en zijn problemen"

Ik vraag het verder alleen maar, voorbeelden zijn er en dat weet iedereen dus een discussie is niet nodig.

Er is spanning en geef een reden voor die spanning. Ook vragen die totaal niet beledigend zijn leiden tot gedoe.

Toegevoegd na 1 uur:
Bedankt voor de reacties die inhoudelijk ingaan op mijn vraag, jammer wel dat er ook weer reacties tussen zitten die het idee dat ik heb bevestigen, terwijl het me daar niet om gaat. zelfs weer iemand die de Christenen er met de haren moet bijslepen....

Maar goed, dat krijg je er bij als je deze vraag stelt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat veel mensen bang zijn als racistisch te worden aangezien....

Omdat het in is, het is in om dat te doen van beide kanten... Daarom... Het wordt door de politiek nog eens aangezwengeld, door Wilders en kornuiten en van de andere kant is het ook de Islam zelf die erg polariseert...

Is dat zo? Volgens mij mag je alles vragen, zolang je maar niet beledigend bent in je vraag. Ik heb er nooit iets van gemerkt. Maar wat wou je weten dan? Alleen dit?

Ze hebben denk ik een erg kort lontje ;-)

Misschien, omdat we (tot op zekere hoogte) ons bewust zijn van het feit, dat we oordelen over iets, waar we geen verstand van hebben. We zijn allemaal opgegroeid in een samenleving, die doordrenkt is van het christelijke geloof, en je kan het ermee eens zijn of niet - we weten wel zo'n beetje wat het christelijke geloof en de bijbel inhoudt. Van de islam weten we bar weinig : weinigen van ons hebben de koran van A tot Z gelezen. Er wordt wat met citaten gesmeten, en als er uitwassen van in het nieuws komen, is dat koren op onze molen van onwetendheid. Zelfs al zouden we ons willen verdiepen in het mohammedaanse geloof, dan vrees ik nog, dat de imams ons niet op een koran-klasje zullen ontvangen, zoals de bijbelklasjes wel voor ons toegankelijk zijn. Maar de bijbel hoort bij onze samenleving, en de koran is hier geïmporteerd. Ik vraag me af, of een vrouw-met-hoofddoek onbevangen een bijbelklasje binnen kan stappen. Wat je niet kent, maakt je vaak angstig, afwijzend, of argwanend. En eigenlijk is dat dom. En niemand wil voor dom versleten worden - dan maar liever het stempel 'overspannen', omdat onze verdraagzaamheid en tolerantie niet al te veel verder gaat dan ons tuinhekje.

Ik - als militante atheïst - vind het christendom een veel verfoeilijker godsdienst dan de Islam. Het christendom heeft de gehele geschiedenis door kwaad gedaan, terwijl de Islam over het algemeen tolerant was. Dat doet niets af van het feit. dat een aantal moslim allochtonen de boot hebben gemist in Nederland en hier van criminaliteit en geweld leven. Het ‘boot missen’ heeft veel vormen aangenomen, die vaak niet de schuld zijn van die allochtonen zelf. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen. Daarom kanker ik niet op de islam, net zo als ik niet vecht tegen zwakkeren. Als de islam aanhangers voldoende weerbaar zijn is er nog tijd genoeg om te proberen hun rare religie uit hun hoofd te praten. Waarschijnlijk gaat dat ook wel vanzelf, want ze zijn zeker niet dom.

Omdat in de aard van de meeste Nederlanders zit dat je gerust zelfkritisch mag zijn, en liefst heel erg zelfkritisch, maar altijd toegeeflijk t.o.v. anderen. Dat noemen we ook wel handelsgeest. Toegevoegd na 1 minuut: Maar we doen tegenwoordig wel erg veel aan zelfdestructie. Dat is weer niet goed voor de handel!!

In de huidige tijdgeest is "kritisch zijn" over de islam gelijk aan "een hekel hebben aan kut-marokkaantjes" en iedereen die daar bij de in de buurt komt, een baard heeft of een hoofddoekje draagt. Nu kan ik mij voorstellen dat je dit kunt voorkomen door de vraag genuanceerder te stellen, maar ik kan me zo'n vraag niet zo 1,2,3 voor de geest halen, dus ik weet niet zeker of het daar aan ligt. Mensen zijn nu eenmaal heel vooringenomen, niet alleen over wat ze zelf vinden, maar ook over wat ze denken dat jij zal vinden. Je zult moeten leren eromheen te lezen, dat doen wij immers ook!

De Islam is in de verdediging gedrongen, ze zijn nu een zwakkere partij dan de christenen. Wie de macht heeft kan altijd meer hebben dan wie de macht niet heeft.

Als iemand iets over de Islam wil leren zijn daar genoeg mogelijkheden toe. Dat verklaart ook waarom vele nederlanders moslim zijn geworden. Zij zijn goed ontvangen en vragen worden beantwoord. Dat geldt voor opleidingsinstituten, moskee's, andere moslims, etc.

De huidige Islam is vergelijkbaar met het christendom enkele honderden jaren geleden. Minder verdraagzaam, radicaler en vooral strikter. Wellicht heeft de Islam tijd nodig om zich aan te passen aan de dynamiek van onze samenleving, maar vergeet niet dat de gemiddelde moslim in Nederland een stuk beter geïntegreerd is - naar Westerse termen - dan hun geloofsgenoten in Azië. De overspannen reactie is dus begrijpelijk. Wanneer iets 'onaantastbaars' wordt weggezet als onwaar, onverdraagzaam of radicaal, kan dat in het verkeerde keelgat schieten. De nuance die hedendaagse christenen hebben is nog niet ontkiemt in de Islam. Ik gok erop dat dit met de tijd vanzelf komt, zeker in Nederland en omliggende landen binnen de EU, maar daarvoor is wel wederzijds begrip nodig.

Met het stellen van kritische vragen op zich is niets mis. Wel vraag ik me soms af met welke intentie deze kritische vragen worden gesteld. Dat is volgens mij waar het om draait, de intentie. Wanneer je iets wil begrijpen, iets wil leren of iets wil weten vanuit oprechte interesse komt diezelfde kritische vraag heel anders over, dan wanneer je wacht op een antwoord waarmee je iemand onderuit kunt halen of belachelijk kunt maken. Je zegt: "er is spanning." Ik merk daar zelf erg weinig van in het dagelijks leven. Het is maar net met welke bril je het bekijkt. Ben je op zoek naar spanning, dan zul je die altijd wel ergens vinden.

om punten te scoren. Om in een goed blaadje te komen. En om vooral te laten bijken dat je geen christen ben. Want zodra ze door hebben dat je christen of katholiek bent krijg je de wind van voren met de daarop volgende lawine van strikvragen en minpunten.

Het wordt gezien als politiek niet correct, dat in tegenstelling tot kritische opmerkingen over geloof in het algemeen.

Ik ken ook gereformeerden die overspannen reageren; een mens ziet wat ie wil zien en niet meer of minder. Iedere vorm van Godsdienstwaanzin is m.i. gevaarlijk en daarop wordt overspannen gereageerd door mensen met oogkleppen op.

omdat de islam het niet verdient om er zo mee om te gaan. net als de terroristen die er misbruik van maken. hoe je het ook stelt ,de mensen met kritische vragen over de islam of de mensen die zich opblazen deugen allebei nie t in de islam.ze zullen allebei hun verdiende straf krijgen .hier op aarde of in het hiernamaals

Vooroordelen komen voort uit angst. Aan de andere kan zijn er steeds meer mensen van hun eigen geloof vervreemd waardoor dit voor onbegrip leidt. Tegelijkertijd snappen de meeste Christenen en Moslims weinig van de boodschap die zowel de Bijbel als de Koran met zich mee brengt. Eigenlijk wordt gereageerd met angst op iets wat praktisch niemand begrijpt. Iedereen wilt zijn geloof als beter bestempelen zonder dit n daden om te zetten. In daden wordt het pas omgezet als men de boodschap begrijpt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100