Klopt het dat de katholieken vroeger zelf niet de bijbel mochten lezen of in huis hebben?

Ik had vroeger een Katholiek vriendinnetje en daar thuis werdt niet voorgelezen uit de bijbel en bij mij (hervormd) wel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Katholieken zijn geen trouwe bijbellezers. Dat is trouwens vroeger beslist niet veel beter geweest. Integendeel, als katholieken al bijbellezers zijn geworden, dan is dat een vrij recente ontwikkeling. Petrus Leijten, bisschop van Breda, was in 1911 de eerste Nederlandse bisschop die de gelovigen aanmoedigde een eigen bijbeluitgave aan te schaffen en er dagelijks in te lezen. 'Het lezen van de Heilige Schrift is niet noodzakelijk maar wel nuttig', zo hebben generaties katholieken tijdens de catechismusles uit hun hoofd geleerd. Het bijbellezen kreeg daarmee geen hoge prioriteit. Het is overigens een hardnekkig misverstand dat het de gewone gelovigen door de katholieke kerk zelfs verboden werd de bijbel te lezen. Dat is nooit zo geweest.

Nee dat klopt niet. Wij hadden wel een bijbel in ons katholieke gezin. En iedereen had een misboek met bijbelteksten. Bovendien hadden we een kinderbijbel.

Nee dat klopt niet

Katholieken hebben maar 1 bijbel dat is de paus

Mijn vader las iedere dag voor uit de bijbel hoor. En mijn ouders waren heel goed katholiek. Dus het klopt niet.

Voor de contrareformatie wel, maar dat is eeuwen geleden. De RK traditie van bijbellezen is slechts een jaar of 10-15 oud.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100