Hoe komt het dat dino's tjidens de 'ijstijd' zijn uitgestorven en hoe konden mensen wel overleven in die lange ijskoude periode?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij waren er toen nog geen mensen.

Dat komt hier door.

In de tijd van de dino's waren er nog geen mensen. Die zijn pas gekomen in de tijd van de mamoeten.

Om te beginnen bestond de mens nog niet, daarnaast is de dinosaurus uitgestorven door een komeet inslag (in de golf van Mexico). Gevolg van deze inslag was een ijstijd waardoor er geen voedsel meer was.

Of de mens er was of niet, dat dier dat zich het beste aanpasten overleefde en de dino die traag reageerde kon dat helaas niet... Survival of the fittest...

De dino's zijn al zo'n 60 miljoen jaar geleden uitgestorven. De mens bestaat pas ongeveer 1 miljoen jaar. Er is geen sprake van één ijstijd, door de loop van de geologische geschiedenis (ongeveer 4 miljard jaar ) zijn er verschillende perioden met ijstijden geweest. Tijdens de laatste serie zijn de mammoeten uitgestoven, ben je daar mee in de war? (niet te veel tekenfilms kijken!)

De eerste dinosaurussen verschenen 220 miljoen jaar geleden en zijn 65 miljoen jaar geleden uit gestorven. De meeste deskundigen denken dat een 'meteorietinslag' de oorzaak is geweest. De oudst bekende mensachtige, Australopithecus anamensis, leefde zo'n 4 miljoen jaar geleden. De bekendste Australopithecus vondst is een incompleet skelet dat in Ethiopië gevonden is en dat bekend geworden is onder de naam Lucy. Dus,voor zover wij nu weten, leefden er geen mensen of mensachtigen in het tijdperk van de dinosaurussen

hoe kom je erbij dat dino's tijdens de ijstijd zijn uitgestorven? Ze zijn uitgestorven toen er een meteoor op aarde viel. Als er een grote meteoor op aarde valt, verandert het klimaat en is het mogelijk dat de zonlicht jarenlang geblokkeerd wordt door stof. Als er geen zonlicht is, sterft alles.

Een paar dingen zijn hier belangrijk om te weten: - Er zijn meerdere ijstijden geweest. Volgens de definitie van ijstijd leven we er nu zelfs in één: de aarde heeft namelijk permanente ijskappen op de polen. Daaraan zie je meteen dat de ene ijstijd de andere niet is. Er hoeft geen sneeuw in de Kalahari-woestijn te liggen om te spreken van een ijstijd. - Er zit zo'n 60 miljoen jaar tussen het uitsterven van de dinosauriërs en het ontstaan van de eerste mensen. Mensen hoefden niet te overleven tijdens het uitsterven van de dinosauriërs, omdat er nog geen mensen waren. - In het algemeen zijn tijdens het 'grote uitsterven' de grotere dieren (ook andere dieren dan dinosauriërs) uitgestorven, terwijl veel kleinere dieren (< 5 kilogram) overleefden. Daar zaten óók dinosauriërs bij. De gangbare theorie is dat zij verder ge-evolueerd zijn, en de waarschijnlijke voorouders zijn van onze hedendaagse vogels. - Een ijstijd is niet de gangbare verklaring voor het uitsterven van de dinosauriërs. Daarvoor zijn verschillende andere mogelijke verklaringen, waarvan die van een enorme meteorietinslag de meest gangbare is. Wat misschien interessant is om te weten: een wereldwijde overstroming (in bijbelse termen: zondvloed') is niet één van de gangbare theorieën. In tegendeel, er zijn bewijzen voor een enorme daling van de zeespiegel in die periode. Wel kunnen er plaatselijk grote tsunami's geweest zijn door een meteorietinslag, maar die kunnen het wereldwijde uitsterven niet verklaren. Wikipedia heeft een interessant artikeltje over deze periode van uitstreven, inclusief meerdere mogelijke verklaringen. Zie hiervoor de bron.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Krijt-Paleogeengrens

Walter Alvarez ontdekte bij het stadje Gubbio in Midden-Italië een eigenaardige dunne, rode kleilaag, ingebed tussen twee lagen kalksteen in de rotsformatie. De onderste kalksteenlaag leverde een overvloed van fossielen op. In de bovenste laag ontbrak het bijna totaal aan fossielen, wat de geologen tot de gevolgtrekking bracht dat het leven plotseling was verdwenen en dat de dunne, rode kleilaag iets te maken had met het uitsterven. Bij analyse bleek dat de klei rijk was aan iridium (een metaal), 30 maal zo rijk als de concentratie die normaal in gesteenten wordt aangetroffen. Zij wisten dat zulke hoge concentraties van dit zeldzame element alleen afkomstig konden zijn uit de aardkern of van bronnen buiten de aarde en concludeerden dat het iridium afkomstig was van een enorme asteroïde, die de aarde had getroffen en het plotselinge uitsterven van de dinosauriërs had veroorzaakt. Na de ontdekking van de met iridium verrijkte klei bij Gubbio werden soortgelijke afzettingen ontdekt in andere delen van de wereld. Werd de asteroïde-hypothese daardoor bevestigd? Sommige geleerden blijven sceptisch. Maar zoals het boek The Riddle of the Dinosaur erkent, betekende de Alvarez-hypothese „een nieuwe stimulans voor de studie van uitsterving en evolutie”. En de paleontoloog Stephen Jay Gould geeft toe dat „de belangrijkheid van wedijver tussen de soorten” er kleiner door zou kunnen blijken. In een commentaar op deze nieuwe theorie en het kennelijk plotselinge uitsterven van de dinosauriërs geeft een wetenschappelijk schrijver toe: „Ze zouden de fundamenten van de evolutionaire biologie kunnen schokken en aanleiding kunnen zijn tot twijfel aan het huidige denkbeeld der natuurlijke selectie.” De wetenschapper David Jablonski van de University of Arizona concludeert dat ’voor veel planten en dieren het uitsterven abrupt en nogal bijzonder was. Massale extincties zijn niet louter het cumulatieve effect van geleidelijk sterven. Er gebeurde iets ongewoons.’ Dat was ook het geval bij de dinosauriërs. Hun betrekkelijk plotselinge verschijnen en verdwijnen is in tegenspraak met de algemeen aanvaarde zienswijze van langzame evolutie.

Dino's hoofdzakelijk planteneters en hadden geen voedsel.

in aanvuling van de bevensstaande antwoorden is het verder nog van belang dat dino's aan reptielen verwant waren en aangezien deze koudbloedig zijn (dino'vermoedelijk ook) en het zonlicht door de inslag zwaar verminderde en daamee de lichaamswarmte voor de grote dino"s tegelijk met de plantengroei welk als voedsel diende waardoor de dieren trager werden alvorens uit te sterven.

De dino's zijn inderdaad niet uitgestorven door een ijstijd, maar door een komeetinslag op Yucatán, Mexico. En er waren inderdaad geen mensen in de ijstijd, enkel dieren die met onder andere hun vacht en overlevingsinstinct de tijd door konden komen, en uit die dieren zijn wij gekomen. Kun je het niet bevatten dat wij uit die dieren zijn ontstaan? Denk: het gaat over miljarden miljarden miljarden jaren. De mens was in de 17de eeuw veeeel kleiner, in die 400 jaar zijn wij gemiddeld (gok) een halve meter gegroeid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100