Waarom geloven mensen in een god?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat "een god" voor mensen nodig is voor alle vragen die mensen zelf niet kunnen beantwoorden en voor hen eigen kader toch enige vastigheid willen en de vragen die ze niet kunnen beantwoorden als een wonder beschouwen dat een god invult. Ik ben overigens atheïst.

Omdat mensen houvast nodig hebben in het leven, ook met God is het leven moeilijk genoeg.

Mensen geloven, omdat GOD'sdienst vertelt wat je wel en niet mag doen...

Omdat die mensen geloven dat na dit leven een Hemel en hel is. Zonder God wordt het de hel, en dat willen ze niet!

Om hun angsten en onzekerheden te kunnen afschuiven.

om een verklaring te hebben voor alles wat bestaat, ontstaan is. En het geeft "troost" en houvast.

Kort maar krachtig: mensen geloven in een god omdat ze dan de verantwoordelijkheid over hun eigen leven niet meer (volledig) hoeven te dragen. Overigens, in de korte tijd dat ik hier rondkijk op deze site, is deze vraag een terugkomend gebeuren. Ik zou ook eens de zoekfunctie gebruiken, daar vind je nog meer antwoorden.

Ik geloof ook in God. En waarom? Het geeft mij kracht in moeilijke tijden. Wanneer er iets vreselijks in mijn leven gebeurt dan weet ik dit te relativeren. Wanneer er iemand overlijdt dan geloof ik dat deze persoon het toch beter zal krijgen. Het verdriet is hierdoor een stuk minder. En soms vraag ik mij ook wel eens af: maak ik mijzelf niet iets wijs? Steek ik mijn kop niet in het zand? Ook ik twijfel wel eens. Maar misschien is dit wel menselijk. Maar het geeft mij toch wel vaak rust......

Veel mensen houden van machtige leiders en als de wereldlijke te veel gebreken hebben is het verleidelijk om in een imaginaire te gaan geloven die onfeilbaar is en absolute macht heeft.

Wat is god voor hen? Ik geloof in mezelf, omdat ik denk dat ieder mens iets goddelijks heb. Ik geloof dat er meer is, dat kan ik god noemen, of het universum of datgene wat niet te verklaren heeft. Tegenwoordig is de benaming 'GOD' zo breed dat ieder zijn eigen antwoord daar op heb. Toegevoegd na 50 seconden: Denk dat het te maken heeft met houvast en hoop creëren. Ik hou daar wel van.

De mensen die in een God geloven voelen zich waarschijnlijk veilig en geborgen. Ze geloven in iets wat ze houvast geeft in slechtere tijden.

Als mensen willen geloven dan is er vraag naar dat product en zoals met alles in deze wereld, als ergens vraag naar is, wordt het geproduceerd... Dan komt er iemand en zegt, geloof dan dit, of geloof dan dat... Zo is het ook met God gegaan, die is in het leven geroepen om erin te geloven, want bewijzen hebben we er niet van... Hij heeft weliswaar alles in een kleine week geschapen, maar sindsdien heeft niemand meer enig spoor van hem vernomen... Mensen willen graag geloven, maar al te graag... Ze geloven in sprookjes, ze geloven in vorige levens, ze geloven in karma, ze geloven in alles, ze geloven in God...

Soms hierom: DAGSLUITING Eigenlijk geloof ik niets, en twijfel ik aan alles, zelfs aan U. Maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, dan denk ik, dat Gij Liefde zijt, en eenzaam, en dat, in zelfde wanhoop, Gij mij zoekt, zoals ik U. Gerard Reve

Een God is voor de gelovige een stabiele factor, waarin je je gevoel, angst, en verdriet kwijt kunt. Hij roept je niet ter verantwoording en geeft mensen steun. Dat geeft zoveel goed dat dit het geloof in hem versterkt.

Uiteenlopend. 1. Uit angst --> dat anders niemand controle heeft over wat we niet begrijpen zoals het heelal of dat we verdwijnen als we doodgaan 2. Uit onwetendheid --> Het word opgedragen als de waarheid door opvoeders 3. Uit ervaringen --> waarin men denkt contact te hebben gehad met God of hem gezien te hebben Toegevoegd na 11 minuten: Vooral ook bij dingen waarbij je zelf geen invloed kan uitoefenen willen mensen dat er een hogere macht is die hen bijstaat. Denk aan: Waar je heen gaat als je dood gaat, oorlog, vroeger ook: hongersnood. Zij negeren bewijs en zien toeval situaties als bevestiging van hun vermoedens. Ze bidden tot een God en de oogst is ineens goed. Mensen leggen het verband: Bidden tot God <-> Goede oogst En verzinnen er steeds meer omheen.

Omdat het zo lekker makkelijk is. Met een god kun je alle problemen van de wereld oplossen. Lekker simpel, voor simpele mensen.

"Waarom geloven mensen in een god?" gelovige mensen geloven in ‘een god’, omdat ‘dit’ eerst, als een waarheid, aan hen wordt voorgehouden; (zoals ook de ouders aan hun kinderen over de Sint en over Piet vertellen); omdat ze ‘het’ daarna uit vrije wil, of gedwongen, aannemen; omdat ze ‘daar’ veiligheid in terugvinden; en bovenal omdat ze ‘daar’ uiteindelijk zelf in WILLEN geloven; het is (naar mijn mening) immers een keuze: (ik WIL geloven...of...ik WIL niet geloven); en de ene mens wil geloven vanuit angst; en de ander wil geloven vanuit liefde; en die wil geloven vanuit onwetendheid; en die wil geloven vanwege een ‘spirituele’ ervaring; enz… ik geloof, op mijn manier, puur omdat ik dat wíl, in ALLES met nog IETS, ik weet alleen NIETS zeker…

Omdat het leven dan voor mij zinloos is. We huppelen hier niet voor niks, volgens mij. En omdat Hij het waard is, wij behoren Hem toe. Wij zijn Zijn schepsel, Hij hield al van ons voordat wij geboren waren. We zijn in staat om lief te hebben dankzij Hem, en er is vergeving dankzij Hem. Hij is zorgzaam, barmhartig, genadig, goed en zo kan ik nog wel even doorgaan.

om zo boven de sleur van alle dag uit te stijgen om troots te vinden om te willen geloven in iets wat groter is dan zij zelf om de verantwoording van hun daden op god af te kunnen schuiven omdat ze het zo geleerd is omdat ze zelf de weg kwijt zijn en dan voor lijding opzien naar god er is veel niet te verklaren dus moet er wel een god zin

Dat doen ze om iets wat hen overkomt aan op te hangen,zowel de goede als de slechte dingen. Ze kunnen dan altijd zeggen: Dat heeft god zo gewild!

omdat God bestaat, er is immers een hogere macht die jou laat leven en sterven voor een bepaalde tijd en het universum heeft ook zo'n bepaalde rangorde tot in de kleinste DNA streng dat er wel een schepper moet zijn je hoeft het hier natuurlijk niet mee eens te zijn! maar als je logische nadenkt zijn er teveel hogere machten, dus God c.q. Godengeloof is niet zo vreemd

Ten eerste is het een ingeboren gevoel, die aangestuurd word door het open blijven staan van diverse vragen, waar geen antwoord of uitleg word verkregen. Om toch invulling daaraan te geven, zal men voor zichzelf verklaringen aannemen, dat er een hogere macht of machten moeten zijn. De een ziet zijn antwoorden terug in de Bijbel, terwijl de ander in een antwoord er heilig in gelooft dat er geen Hogere Macht is. Sommigen zullen een antwoord creëren om hun geweten te sussen. Hoe dan ook zijn er wel mensen zelfs van hun gedachten afgestapt. Men blijft met vragen zitten: 1) Waarom zijn we hier? 2) Hoe zijn we hier gekomen? 3)Wat gebeurt er na mijn dood? etc. Antwoorden hierop zal ieder voor zich invullen. Maar altijd blijft er ergens nog een vraag open: 1) Is er niet meer dan wat ik om mij heen zie? Met die vraag gaat men denken, dat er natuurlijk een god kan bestaan. Om zich heen kijkend naar de omgeving, het universum, de securiteit van de tijd-elementen, etc. gaan er mensen in een God geloven. Alleen word er weer twijfel gezaaid als men de ellende, rampen, criminaliteit, ernstige ziekte en verdriet ziet. Ieder geeft weer zijn antwoord erop en hoe het verder zal verlopen met de mens. Terwijl de een in een algehele zelfvernietiging gelooft, vertrouwt de ander dat God, zoals de Bijbel zegt, het wel aanziet, maar op zijn bestemde tijd zal ingrijpen. Maar ondanks dit alles blijft men toch in een God geloven.

Omdat veel mensen denken iets 'groots' nodig te hebben. Iets machtig, om zich aan vast te houden. Zoals een kind dat met een ouder heeft. Of dit echt nodig is vraag ik me werkelijk af. De kracht van het goddelijke zit al in ieder mens, van binnen.

omdat mensen bang zijn voor het onbekende zoals de dood, dat is altijd al zo geweest. Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals Columbus, die niet bang was om van de aarde "af te varen". Ook dwingen mensen van het geloof anderen te geloven door hen bang te maken. Angst is de hoofdemotie en de drijfveer van bijna alle beslissingen die mensen maken. Ik werd vroeger toen ik klein was al bang gemaakt, ze zeiden dat baby's ook naar de hel gaan. Nu weet ik wel beter en geloof niet meer in die onzin.

Waarom niet?

Omdat Hij bestaat!

Mensen willen antwoorden op hun vragen. Mensen hebben houvast nodig. En, vindt ik belangrijker, mensen hebben een uitweg nodig op de pijnlijke dingen die gebeuren. Ik ben niet gelovig dus voor mij is een god een beetje onzin, maar andere mensen hebben veel hulp gehad van een god. De God van de christenen (de voor mij meest bekende god) heeft mij laten zien dat mensen die geloven grote houvast kunnen hebben aan geloven. Voor mij, persoonlijk betekent het niets, maar ik kan me sterk voorstellen dat het voor andere mensen hun leven betekent. Toegevoegd na 2 minuten: Geloven in een god kan, overigens, ook een soort 'richtlijn' zijn, een soort regels waar mensen zich aan willen houden.

het geeft hen hoop en een lichtpuntje in het leven!

om 'god' te bedanken dat zij leven "want 'god' heeft hen geschapen" (ik geloof er niet in) Toegevoegd na 9 minuten: hen = de mens

Zodat ze een reden hebben voor dingen die ze niet kunnen verklaren.

Voor sommigen is God zonder begin of zonder einde ! Dus daar is altijd alles te vinden voor een uitleg waarover velen struikelen.

het geeft zelfvertrouwen en je wordt er blij van

Omdat God dat geloof geeft.

-vanuit cultuur/traditie -meegekregen uit huis -om het onverklaarbare te verklaren -omdat het gevoel 'er is meer', er is 'God', prettig voelt -God geeft troost -maakt het Bestaan, het Leven eenvoudiger -geeft mogelijk zekerheid Toegevoegd na 2 minuten: -maakt het Leven draaglijker

God kan je in verschillende opzichten zien... Je zou eerst God moeten definieren... Wat voor God is mijn God? Als ik de bijbelse God pak kom ik hier op uit... We geloven in God omdat hij een betere leven belooft.. Dit geeft Hij ons als we volgens zijn geschreven richtlijnen leven.. Verder geloven wij in God omdat God ons behoed van de duivel...geeft bescherming in Angst.. Wij geloven in God omdat hij Almachtig is..zodoende kunnen we om hulp vragen/krijgen als we het zelf niet aankunnen..hij geeft ons houvast.. God creerde leven zoals wij hem kennen...daarvoor moeten wij hem eren.. God is de schepper van hemel en aarde.. De hemel is iets uitzonderlijks moois..om daar te komen moet je goed leven en God eren in Zijn naam.. Zo niet kom je in de Hel...en daar wil je niet zijn.. Dus beter geloof je in God... Want alleen door in God te geloven zou je een leven leiden die leid naar al het Goeds... Uiteindelijk zie ik deze God als...De redder in angst... Zelf ben ik niet gelovig in de zin van..religie... Ik geloof...jazeker...ik geloof in een ''God'' Alleen die van mij geeft me geen angst... Alleen liefde... Ik oordeel niet over de Bijbelse God.. het is alleen mijn mening.. Ik ben liever vrij...dan leven in angst... Dus ik geloof in God...omdat ik leef...

om houvast te hebben in het leven ,om ergens naar toe te leven als je dood bent,mensen die in god geloven denken dat ze naar de hemel gaan waar nooit ruzie ,ziekte en ellende is

Omdat er een heleboel onzichtbare onverklaarbare dingen zijn gebeurd. En die zullen ook wel iemand boven zich hebben. Dat zou in dit geval God zijn.

Waarom peuteren mensen in hun neus? Je doet het wel of je doet het niet. Motivaties zijn per persoon anders.

Zodat ze iets hebben om op terug te kunnen vallen in slechtere tijden. Waar hoop is, is leven, en waar leven is, is hoop. De 1 kan zijn hoop prima uit zichzelf putten, de ander moet het ergens anders vandaan halen. Wanneer iemand ziek is of een ongeluk krijgt zijn er mensen die zeggen dat het Gods wil is en kunnen zich hierbij neer leggen. Zij die niet geloven zoeken naar een andere oorzaak en blijven misschien onwetend wanneer zij niet weten hoe ze ermee om moeten gaan, dus langer in rouw zijn. Mensen zijn over het algemeen bang voor ''de dood'' Is er wel een leven na de dood? Zij die in god geloven, geloven dus dat ze in de hemel komen en dat er dus een leven is na de dood. Nog een probleem voor hun uit de wereld. Dan zijn er ook nog de mensen die het meekrijgen van hun ouders dus niet beter weten dan dat er meer is tussen hemel en aarde.

Omdat die god dat van ze vraagt.

Mensen geloven niet eens altijd in een God, maar in een hogere macht. Geloven dat er meer is tussen hemel en aarde. Het geeft hoop, houvast en stibiliteit.

omdat ze raar zijn ik geloof er ook niet in

Mensen geloven in een God omdat ze het niet zeker weten.

Ik denk dat mensen voor altijd zullen blijven zoeken naar bepaalde antwoorden. Hierbij kan voor sommige een '' God '' antwoord en vaak een zekere mate van rust bieden. Het geloven in een '' God '' dateert al vanaf de tijd der Romeinen en Grieken. Deze volken staan erom bekend al heel vroeg heel beschaafd te zijn. Maar zelf deze mensen schreven bepaalde eigenschappen toe aan een goddelijk persoon

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100