Hoe heeft noach de ark kunnen bouwen.

Toegevoegd na 36 seconden:
Hoe zou die dat hebben kunnen doen in die tijd

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als christen en als "aanstaand wetenschapper" (Ik denk dat je iemand zo kan noemen als die universiteit doet?) heb ik Bijbelse vragen als "Hoe zou dat kunnen?" nooit zo meer gesteld. We moeten accepteren dat de Bijbel vol wonderen staat, en dat een wetenschappelijke benadering als "Hoe zou hij dat kunnen doen?" met zijn manskracht niet gepast is. Iedereen zal ondervinden, als hij er eerlijk over nadenkt, dat het onmogelijk is, net als het 5 broden/2 vissen verhaal, en dat het juist Gods kracht is in plaats van manskracht. Naar mijn insziens moet je wetenschap en geloof in zijn totaliteit gescheiden houden. Als je wilt geloven doe dat dan ook echt, geloof puur in de kracht van God. Daarnaast kun je ook wetenschapper zijn. Bestudeer dan alleen wat aardselijk te bestuderen valt, wat dus in je onderzoeksgebied valt. Alles wat daarbuiten valt laat je met rust. Mensen die God proberen te ontkrachten doormiddel van een wetenschappelijke benadering zijn niet met wetenschap bezig zoals we dat hebben afgesproken, want wetenschap maakt alleen modellen (hoeven niet waar te zijn), en uit die modellen wordt het beste model gebruikt. Één die we kunnen gebruiken die binnen ons blikveld past, die praktisch toegepast kan worden. Om dus antwoord te geven op de vraag: Hoe zou die dat hebben kunnen doen? Het is een bijbelse vraag en kan dus met de Bijbel beantwoord worden, Gods kracht. Of je het gelooft is een tweede.

In de Bijbel staat het volgende geschreven: Toen God zag dat de aarde door en door slecht was, zei hij tegen Noach... ‘Maak jij nu een ark van pijnboomhout. Maak daar verschillende ruimten in, en bestrijk hem vanbinnen en vanbuiten met pek. Je moet er een lichtopening in aanbrengen en aan de bovenkant één el openlaten. Genesis 6:12-14, 16 Vervolgens kwam de Zondvloed De vloed overstroomde de aarde veertig dagen lang. Het water bleef voortdurend toenemen, zelfs de hoogste bergen kwamen onder water te staan. Alles wat op het land leefde en ademde vond de dood. Alleen Noach bleef over, met alles wat bij hem in de ark was. Alles wat op aarde bestond werd weggevaagd. Honderdvijftig dagen lang was de aarde helemaal met water bedekt. Genesis 7:17, 19, 22-24 Hieruit blijkt duidelijk,dat Hij hem bij alles hielp en beloonde Noach ,zijn vrouw en 3 zonen met de Regenboog,toen de opdracht op de juiste manier was uitgevoerd. Groet:Zoekertje

De ark was gigantisch: ruim 133 meter lang en meer dan 13 meter hoog. Hij was ruim dertig meter langer dan de schoener Wyoming, die naar verluidt de grootste houten romp had die ooit is gebouwd. De ark was uiteraard geen schip maar hoefde alleen maar te blijven drijven. Niettemin waren er geavanceerde bouwtechnieken nodig. En aan de binnen- en buitenkant moest de ark met teer worden bedekt. De bouw heeft misschien wel meer dan vijftig jaar geduurd. — Genesis 6:14-16. Maar er kwam nog meer bij kijken. Noach moest voor een jaar voedsel inslaan, voor zijn gezin en voor de dieren. Voordat de vloed kwam, moesten de dieren bijeen worden gebracht en naar binnen worden geleid. „Noach [deed] naar alles wat Jehovah hem geboden had.” Wat zal hij opgelucht zijn geweest toen alles klaar was en Jehovah de deur van de ark sloot! — Genesis 6:19-21; 7:5, 16.

Bronnen:
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=gen+6...
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=gen+6...
http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=gen+7...
wachttoren 1 juni 2008

Deze vraag is al eerder gesteld: http://www.goeievraag.nl/vraag/verklaar-ark-noach.21321 en meer vragen over dit onderwerp. Net als alle bijbelverhalen moet je ook dit verhaal niet lettelijk nemen. Een enorm schip bouwen is een ding, maar daar ALLE dieren op meenemen om daar mee verder te fokken is ongeloofwaardig. Eén miljoen officieel geregistreerde diersoorten (waaronder afgerond 4.000 zoogdieren, evenveel amfibieën, ruim 6.000 reptielen, een kleine 10.000 vogels, 50.000 weekdieren of mollusken en meer dan 750.000 insecten) van ieder twee of zeven exemplaren.....en deze allemaal te huisvesten en deze meer dan een jaar te voeden. Dat is natuurlijk letterlijk niet mogelijk. Bovendien zou je daarmee ook kunnen aannemen dat er voor Noach dus helemaal niets meer te vinden is. En inmiddels is de wetenschap wel zo ver dat er resten van leven zijn gevonden voor voor de zondvloed. Maar het is een mooi verhaal over hoe god kan straffen, de macht van god etc.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ark_van_Noach

-Noach heeft de ark nooit kunnen bouwen, omdat dit verhaal stamt vanuit en mythe. -Er bestaan zondvloedtabbleten van het Gilgamesj-epos in Akkadische geschreven in spijkerschrift. -Deze zijn weer bewerkt door Sin-liqe-unnini ± 1300 en 1000 vC dat is gevonden in de bibliotheek van Assurbanipal in Nineve. -Er bestaan een zeer groot aantal parallelle verzen evenals thema's of episodes die wijzen op een aanzienlijke invloed van de Gilgamesj-epos op de Odyssee. (De Griekse epische gedicht toegeschreven aan Homerus). -Hier moet ik het bij laten omdat het mij gaat duizelen bij de gegevens die je allemaal kunt vinden van wat andere culturen daarvan hebben gemaakt. -Cederhout, teakhout, sandelhout is gebruikt naargelang het de cultuur past. Meeste gegevens over de ark zijn niet te vatten. Bijvoorbeeld: -Formaat b.v. lengte, breedte en hoogte 30 Amma (lengte van een arm, door ons "el"genoemd". -Bijbelse gegevens spreken over lang: 300 el (150 meter), breed: 50 el(25 meter) hoogte: 30 el (15 meter). -de ark bestond uit drie dekken. Het onderste voor de wilde dieren; het tweede voor de mensen en reine dieren. Het bovenste voor de onreine dieren en de vogels. -Allemaal onmogelijk! -Stel a.u.b. geen vragen over hoe het zat met het eten klaarmaken in rookvrije oven; of het voedsel werd gedropt?; werden de planten ook vernietigd op aarde; Verwijdering van het mest; frisse lucht; en het licht? Dat scheen te komen van lichtgevende edelstenen las ik elders. -Het gevecht van de mens dat er een hiernamaals moet zijn is van alle tijden. Ook nu nog en (ik voel mee). -Jammer voor mij dat ik niet in deze ongeloofwaardige mythen kan geloven die later als waarheden worden gemanipuleerd. -Tempura mutamur et nos mutamur cum illis. -Tijden veranderen en wij met hem. -Alleen zijn er groepen die niks met "tempora mutamur" te maken willen hebben en alles bij het simpele (voor mij niet te vatten)oudere willen laten. -Ik wens hierbij iedereen het geluk waar ze zich het beste mee kunnen vinden. Toegevoegd na 3 dagen: -Speciaal voor "levende steen" die zegt -van de reine dieren die je opnoemt waren 7 paartjes aan boord.- als je toch leest dan wel goed lezen hoor... -Ik geef het op om met gelovigen nog verder te discuseren over hun visie van bijvoorbeeld de aangename geur voor God van het brandoffer en dat Noë perfect de stem van God kon horen wat deze in zijn eigen dacht of sprak. -Ik zeg niet wie maar een van ons beiden is niet meer te redden.

Het perfecte bootmodel De verhouding die Noach voor zijn boot gebruikte, lengte zes keer de breedte ( 6:1 ) was in die tijd totaal onbekend voor een vrachtschip. Het heeft scheepsbouwers duizenden jaren gekost om te ontdekken wat de ideale verhoudingen zijn voor een zeewaardig en stabiel vrachtschip. Nu volgens de huidige inzichten is de beste verhouding voor een schip dat niet wordt voortgestuwd door motor of zeil deze 6:1. Zeer bijzonder ! ( voor moderene zeeschepen met motor is dit 1:8) Ook voor de stabiliteit zijn berekeningen gedaan, hieruit blijkt een zeer stabiel schip te zijn beschreven. Toegevoegd na 1 minuut: Er zijn vele verhalen over een zondvloed in diverse religies, echter deze correcte maten zijn alleen beschreven in de Bijbel.

Je stelt in een van de reacties bij een ander antwoord dat je wil weten hoe Noah, met de kennis die toen beschikbaar was, zijn ark heeft kunnen bouwen. Van uit een geloof oogpunt is dat vrij simpel: God heeft aan Noah uitgelegd hoe hij de ark moest bouwen. Gegeven dat God alwetend is mogen we aannemen dat de kennis nodig voor een kwalitatief goede en degelijke zeewaardige boot geen uitdaging mag zijn. Het spreekt ook voor zich dat Hij meer aanwijzingen heeft gegeven dan die in de Bijbel uitgelegd worden (die nog vrij specifiek zijn). Niet ieder saai technisch detail (de exacte locatie van iedere spijker voegt niks toe aan het verhaal) van de ongetwijfeld uitgebreide cursus scheepsbouw die Noah heeft mogen ontvangen hoeft in het verhaal uitgelegd te staan om een verhaal te krijgen van iemand die een ark bouwt en met een stel dieren zo overleeft terwijl de rest verzuipt. En wat versta je onder de kennis van toen? Het verhaal van Noah speelt zich ruimschoots voor de vorming van de Joodse staat af. Zelfs ruimschoots voor de tijd van Abraham. Laat staan de tijd waarin de boeken opgetekend zijn (de Thora boeken worden in het Judaïsme omschreven als de boeken van Mozes en zouden pas toen opgeschreven zijn). In een tijd waarin zich nog geen koninkrijken der mensen gevormd hebben en blijkbaar wezens als de nephilim (een reuzen volk van hybriden van 'de zonen van God' en de mensen op Aarde) op Aarde rondliepen wordt het nogal moeilijk om een exacte definitie te vinden van welke kennis je wel of niet redelijkerwijs mag verwachten dat deze beschikbaar was. Gegeven hoe vaak kennis in de geschiedenis verloren is gegaan en herontdekt en gegeven de schade van de zondvloed kan je niet meer redelijkerwijs stellen of uitgebreide scheepsbouw kennis niet al lang beschikbaar was bij de mensen die toen leefden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100