Waarom gelooft een meerderheid van de wereldbevolking dat er een hogere macht is?

terwijl er nog nooit iets van is gebleken, afgezien van wat overleveringen die later zijn opgeschreven? Vertrouwd een meerderheid niet op hun eigen vermogens? Kunnen we niet leven zonder de mythe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat wordt uitgelegd door Bruce Hood in zijn boek Supersense. Daarin betoogt hij dat de neiging tot geloof in het bovennatuurlijke in ons brein zit ingebakken. Die manier van denken is evolutionair zeer gunstig geweest. Peuters zijn al in staat om gevoelens en intenties toe te kennen aan levenloze voorwerpen. Zo kunnen ze oprecht geloven dat een pop 'lief' of 'stout' is, of dat de pop ondeugend 'wil' zijn. Een steen die buiten in de regen ligt kan zich eenzaam 'voelen'. Dit is de basis voor het latere geloof in telepathie, in de eeuwig levende geest, en in god(en). Die denkfouten gaan er op latere leeftijd niet meer uit. Zoals gezegd, met een ooit goede reden. Het geloof in een bovennatuurlijke macht zorgde ervoor dat mensen gingen samenwerken, en dat ze gemotiveerd bleven. Er is een prachtig experiment gedaan. Studenten moesten in een bepaalde zaal een examen doen, waarbij ze de mogelijkheid hadden bedrog te plegen. Een deel kreeg voorafgaand aan het examen te horen dat er geruchten gaan dat het in die zaal spookt, dat er een geest rondwaart. Wat bleek: de studenten die over de geest hadden gehoord, pleegden duidelijk minder vaak bedrog dan de anderen. Enkel het idee van een hogere macht die ze in de gaten zou kunnen houden, zorgt voor discipline.

Bronnen:
NatuurWetenschap en Techniek, juli 2009, pagina 65

De mens wil dat toch graag! En als er historische bewijzen liggen, word je toch bevestigd in je zekerheid....want we willen geen onzekerheid. Het leven kent geen dood, want we weten niets van "Iets na de dood"....

Geloof wordt hoofdzakelijk door ouders overgedragen. Kinderen jonger dan een jaar of zeven hebben nog niet zo kritisch leren denken. Ze zijn dan immers nog heel kwetsbaar dus is het beter voor hen hun ouders te geloven die hen voor van alles waarschuwen: pas op voor krokodillen, pas op voor vuur, eet dat niet, geloof in God... Het meeste wat je in die jaren leert is daarna 'hard-wired' in je hersenen. Dit heet ook wel een 'meme', zie link. Oftewel, geloof in die hogere macht is het gevolg van 'memen'.

angst voor, en het niet kunnen omgaan met het onbekende.... dan nog liever in allerlei bedachte 'zekerheden' geloven.... Daarnaast wordt dit 'geloof in een hogere macht' die velen hebben ook misbruikt, Misbruikt door diegenen de kans zien dit geloof van de massa voor eigen gewin in te kunnen zetten.

Ik denk omdat we niet kunnen accepteren dat we hier "zonder doel" zijn. We willen altijd alles beredeneren, dus zo ook met ons bestaan. Dan is een religie nog maar een klein stapje verder

Ehm, waarom gelooft een minderheid van de wereldbevolking dat er géén hogere macht is? Misschien ziet de meerderheid iets meer dan de minderheid kan zien, geloven en bevatten?

Omdat die meerderheid van de wereldbevolking is opgevoed door ouders/opvoeders die geloofden dat er een hogere macht is. En op hun beurt zijn die ouders/opvoeders weer opgevoed door hun ouders/opvoeders die ook geloofden dat er een hogere macht is. Enzovoort

Deel 1 Dit is inherent aan de gedachten van de mens. Ingeboren, genetisch vastgelegd. Een verklaring voor vele vragen die onbeantwoord blijven. Mensen hebben altijd het gevoel ontwikkeld om datgene wat om zich heen gebeurd te verklaren. Indien iemand gelooft dat er een Hogere Macht is, dan heeft men ook het verlangen verantwoording af te leggen aan Die Hogere Macht. Wil je dat niet, dan kan je in je hoofd het ontkennen en naar bewijzen en een geruststelling gaan zoeken om te geloven en te beweren dat Hij er niet is. Men gaat verwijzen naar allerlei filosofieën en denkbeelden, zoals evolutie, Darwin en dergelijke personen die het zgn. bewijs hebben gevonden dat er geen Hogere Macht als God of Schepper bestaat. Vaak zijn die theorieën gebaseerd op onduidelijkheden. Getallen als miljoenen jaren en beweren dat chaos plotseling is veranderd in orde. Big Bang theorie b.v. Hoe dom ben je dan te geloven dat nadat je jouw auto hard tegen een muur gereden hebt, het is veranderd in een ander model, veel comfortabeler met allerlei betere snufjes? Het hele universum bewijst juist dat er een Hogere Intelligentie achter het bestaan van de mens bestaat. Kennis die de mens niet eens kan bevatten en beheersen. De orde en regelmaat. Wetten z.a. de zwaartekracht, bedoeld voor orde. Anders zouden je bezittingen nooit meer op dezelfde plaats liggen. Men probeert al jaren invloed uit te oefenen op het verloop hiervan, of zelfs de structuur van het DNA te beïnvloeden. Wellicht heeft men een heleboel bereikt. Maar heeft men de leefomstandigheden met al zijn kennis kunnen veranderen en verbeteren? Heeft men de levensduur van de mens kunnen verlengen en zelfs onsterfelijk kunnen maken? Verre van dat! Hebben degenen die NIET in een Hogere Macht geloven vraagstukken als deze aan een ieder naar tevredenheid kunnen beantwoorden en verklaren? Absoluut niet! Toegevoegd na 1 minuut: Deel 2 Dan blijft er nog over welke verklaring Deze Hogere Macht zelf geeft. Dat heeft hij gedaan door zijn Woord, de Bijbel, die wel een verklaring geeft op al deze vraagstukken. Alleen is er vertrouwen en kennis nodig van wat er staat. Hoe kan je beweren dat het allemaal onzin is als je het nog niet eens heb gelezen en de JUISTE UITLEG over heb gekregen. Toegevoegd na 3 minuten: Deel 3 Vele kerken hebben mensen teleurgesteld in hun uitleg en zelf niet eens gehandeld naar wat er staat. Men heeft zijn eigen regels ingevoerd met alle gevolgen van dien.

Omdat elk mens een ingeschapen godskennis bezit. Atheïsten verloochenen dat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100