Zou het DNA profiel van mijn oudst gevonden stamvader (uit de Gouden Eeuw) nog enigzins kunnen matchen met mijn DNA?

Stel dat er nog DNA materiaal van hem zou zijn, is er dan nog steeds een 'match' of is dat verwaarloosbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan zeker. Je kunt bijvoorbeeld naar een geïsoleerd gen zoeken dat de kans op een bepaalde ziekte vergroot. Op die manier wordt inderdaad wel onderzoek gedaan naar aandoeningen die in bepaalde families vaker voorkomen. Je kunt op die manier bij wijze van spreken oneindig ver teruggaan maar de kans op 'vervuiling' door bijvoorbeeld buitenechtelijke kinderen wordt dan wel groter en aangezien ieder mens twee ouders, vier grootouders etc, heeft, worden de erfelijke eigenschappen iedere generatie verder terug met hetzelfde kwadraat, oftewel de vierkantswortel verminderd.

Met de techniek op dit gebied word steeds meer mogelijk,en t zou best kunnen,alhoewel ik de kans klein acht na zoveel eeuwen.

Een mens krijgt van beide ouders genetisch materiaal. De helft van zijn vader, de helft van zijn moeder. Zijn kinderen hebben dan dus nog een kwart van zijn vader en een kwart van zijn moeder. De kinderen daarvan nog een achtste. Als het in 4 eeuwen om 16 generaties zou gaan, heeft jouw DNA-profiel nog ongeveer één zestigduizendste overeenkomst met dat van je voorvader... Nou heeft een mens heel veel genen, maar de overeenkomst die je dan nog hebt zie je niet meer zomaar terug. Andersom werkt het wel. Wanneer je specifiek naar een bepaald gen zoekt kun je wel de weg terug herleiden en zo bijvoorbeeld bepalen waar een bepaalde eigenschap of afwijking vandaan komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100