Is Halal-vlees dierenmishandeling en zo ja waarom ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Persoonlijk vind ik van niet. Nemen we even de wiki definitie: Dierenmishandeling omvat alle niet noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn aangedaan, letsel toegebracht, of ernstig in hun welzijn benadeeld worden. [http://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenmishandeling] Hoewel eht slachten op halal methode gemeen lijkt, omdat er een groot scherp mes door de keel van eht beest wordt gehaald, zijn de omstandigheden heel anders dan bij 'onze' methode, dmv van een stalen pen de hersenen doorboren danwel via stroomstoten een dier doden. De halal methode gaat uit van een situatie waarbij het dier zo min mogelijk stress meemaakt. Helaas wordt de methode vaak slecht uitgevoerd, waardoor bessten wel in de stress raken & het een zootje wordt. Maar indien correct uitgevoerd hoef je het niet onder mishandeling te scharen. Overigens: Onze methodes zijn ook niet zonder z'n fouten.

Halal slachten vind ik dierenmishandeling omdat de keel van het dier wordt doorgesneden. Als dat niet vakkundig en met een zeer scherp mes gebeurd, lijdt het dier onnodig en dat vertaal ik als dierenmishandeling. Dat wil niet zeggen dat de manier waarop de westerse wereld dieren slacht, erg diervriendelijk is. Ik zag onlangs een programma waarin je kon zien hoe barbaars soms vee vervoerd wordt, Mijn maag draaide er van om en nu zie ik iedere keer die hulpeloze grote koeieogen als ik bij het schap van het rundvlees sta. Wat mij betreft mag vlees 5x zo duur worden, dan is het snel afgelopen met de massaproductie en het proberen een laatste cent te verdienen aan een weerloos beest.

Het afmaken van een dier, vind ik dierenmishandeling. Dat geldt dus voor al het vlees wat wij eten, waarvoor een dier zijn leven kwijt is. Nu ben ik geen vegatarier, maar ik denk er wel zo over. Het is niet voor niets dat het slachten NOOIT aan het publiek wordt getoond. En niemand wil dat ook zien.

Een goede halal slachter slacht net zo goed als een niet-halal slachter. De bedoeling bij halal slachten is ook dat het dier het niet aan ziet komen, wat bij niet-halal slachten geen rol speelt. Maar geslacht worden lijkt me sowieso geen pretje, hoe het ook gebeurt :-( Dus als je het mij vraagt: vlees is dierenmishandeling, hoe het ook geslacht is. (En ja, ik eet het wel soms, maar dan wel biologisch - heeft dat beest vóór de slacht nog een beetje leven gehad.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100