Ne bis idem

De volgende juridische vraag is puur theoretisch:

De vrouw van een man verdwijnt en na uitgebreid onderzoek (sporen, bloed, etc) wordt de man veroordeeld voor moord, terwijl het lijk niet wordt gevonden.
De man zit 12 jaar in de bak. Na vrijlating komt zijn vermiste vrouw te voorschijn en zegt 'lekker puh'.
De man wordt zo kwaad dat hij haar vermoordt en geeft zichzelf aan bij de politie.
De vraag is: Wordt de man nu weer veroordeeld voor moord? Of kan dat niet volgens het 'ne bis idem' principe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is toch geen sprake van dezelfde moord? De eerste keer was een "gerechtelijke dwaling", want er was geen moord en daar kan hij dan alsnog voor vrijgesproken worden (zie bv. Puttense moordzaak) en dan voor de echte moord (cq doodslag) veroordeeld worden.

Nee hij mag dat doen juridisch... Toegevoegd op 17-05-2009 13:05:12 zonder verdere consequenties...

Je kunt zelfs in Nederland niet twee keer voor hetzelfde feit veroordeeld worden... Toegevoegd op 17-05-2009 13:11:43 Hoewel justitie er alles aan zou doen om de man alsnog veroordeeld te krijgen...

daar is wel eens een film over gemaakt ...double jeopardy... een man was verdwenen en na de gevangenisstraf van zijn vrouw dook hij weer op... en werd door haar als nog omgebracht... de vrouw kon de tweede keer niet veroordeeld worden voor het feit waar ze al een keer voor veroordeeld was... maar die film is wel amerikaans... ik weet niet of het in de nederlandse wet ook zo geldt... in Nederland geldt ook wel het ne bis in idem-principe... maar ja... of het voor jouw voorbeeld telt... is hier misschien een advocaat in de zaal? Toegevoegd op 17-05-2009 13:16:51 sorry ik zie nu pas dat de film al vermeld werd in de reacties...

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ne_bis_in_idem
http://www.moviemeter.nl/film/1259

Goede vraag, ik denk inderdaad dat de man zijn vrouw ka vermoorden zonder weer in de gevangenis terecht te komen.

Natuurlijk kan de man veroordeeld worden voor moord. Nadat de eerdere veroordeling ongedaan is gemaakt en hij daarvoor schadeloos is gesteld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100