Waarom is de mais niet rijp (zie uitleg)?

ik heb vandaag flink door het boerenland gereden, en heel wat mais gezien.
wat me opviel, was dat de mais getooid was met een soort pluimen ipv kolven, of het nog flink moest rijpen.
maar goed, het is nu oktober, dus hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lijkt erop dat je je vergist. De pluimen boven aan op de maisplant, zijn de mannelijke bloemdelen. De kolven zijn uitgerust met de stampers die boven de schutbladen van de kolf uitsteken. Door wind en / of insecten, komt het stuifmeel op de stampers en zorgen voor bevruchting. De kolf zit zo grofweg halverwege de stengel en dit jaar zijn er erg grote en goed bevruchte maiskolven.

Mais is dit jaar laat, was mij ook al opgevallen. We hebben geen goede nazomer gehad en juist dan rijpt de mais het hardst, dus daar zal het wel aan liggen. Eind van de maand moet het wel rijp genoeg zijn om te oogsten. Overigens heb ik hier al wel wat velden gezien die kaal waren, dus het kan ook te maken hebben met plaats.

De pluimen zitten meestal boven de kolven.

bij ons in brabant zijn ze al een dag of 4 de mais aan het hakselen dus ik neem aan dat hij wel klaar is om geoogst te worden misschien zijn er speciale soorten voor menselijke consumptie die wat langer moet staan

Ik woon in Drenthe tussen heide, bossen en mais. De mais is dit jaar erg laat omdat er te weinig zon is geweest en het nu op veel plaatsen te nat is om te oogsten. Schuin achter mijn huis hebben ze voor de helft geoogst en toen werd het weer te nat. Ze hopen er morgen en overmorgen weer mee door te kunnen gaan maar nu is weer het probleem dat ze dan weer net te weinig machines hebben en ze niet overal tegelijk kunnen zijn.

Alle mais in Nederland wordt gekweekt voor dierlijke consumptie. De vorming van een maiskolf is an sich niet interessant voor dit doeleind. Het gaat om het groen, dat onder meer tot kuilvoer gehakseld wordt. In de selectie van zaden en de ontwikkeling van commerciele soorten is de vorming van kolven een ondergeschikt criterium. Als je wel pluimen ziet maar geen kolven, is dit een teken dat de vorming van maiskorrels is weggeteeld. Overigens zullen er wel heeeeel kleine korreltjes in de kolf zitten, maar hij wordt daar niet dik van.

Rieneke,dat viel mij ook al op..Vooral in de regio waar jij en ik wonen. Ik denk dat het slechte weer van de afgelopen maanden/weken er de oorzaak van is. Normaal gesproken waren de velden met mais om deze tijd al kaal,maar nu staat het overal nog.Veel ligt er platgewaaid bij en oogt nog onrijp. Ik denk dat er veel mais verloren is gegaan met de vele temperatuursverschillen en regen de afgelopen tijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100