Wat betekend het symbool '℮'?

Dit staat op bv op een flesje frisdrank: 330ml ℮

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het e-teken betekent dat de zakken/blikjes/potten/etc van die productiepartij gemiddeld de aangegeven hoeveelheid product moeten bevatten. Wanneer er geen e-teken op de verpakking staat, moet er minimaal de aangegeven hoeveelheid product in de verpakking zitten. Het e-teken houdt dus in dat er wel afwijkingen mogen voorkomen, maar binnen bepaalde grenzen.

Dat betekent "ongeveer".

De e staat voor de Europese norm die word gesteld aan producten...

De kleine letter "e", die we naast de inhoudsaanduiding aantreffen, komt overeen met de afkorting van het Engelse woord "estimate", wat "ongeveer" betekent.

Bronnen:
http://www.observ.be/v2/nl/denkers.php?ID=...

Dat is een speciale letter die e... en dat staat voor gemiddeld... het zou een fabrikant veel te veel kosten om elk product precies het aangegeven gewicht of volume te geven, daarom is die e er... dan gaat het om het gemiddelde van een aantal producten en als dat het goede gewicht heeft, dan mag dat wettelijk zo veel gewicht of volume op de verpakking staan...

"Het symbool geeft aan dat de aangegeven inhoud van de verpakking maximaal een bepaalde hoeveelheid verschilt met de werkelijke inhoud."

Met deze e geeft de fabrikant aan dat de vermelde inhoud er minimaal inzit. De afvulmachines zijn dan hoger ingeregeld dan op de verpakking staat in die mate dat de maximale afwijking naar beneden bijna precies of gelijk is aan het aangegeven volume. (helaas geen bron, is blijven hangen uit VAPRO opleiding)

Situatie vroeger: 330 ml betekent dat er MINIMAAL 330 ml in zit. Situatie nu: 330 ml e betekent dat er GEMIDDELD 330 ml inzit (μ = 330 ml), met een normale verdeling en een voorgeschreven standaarddeviatie σ. Praktisch gevolg is dat er nu gemiddeld minder in zit dan vroeger het geval was. Ka-tsjing voor de leveranciers, dus.

Yvonne heeft gelijk. De "e" geeft aan dat de GEMIDDELDE inhoud van de flessen/pakken de genoemde hoeveelheid is. Ik heb altijd begrepen dat de 'e' voor 'entire' staat, wat duidt op de grootverpakking (entire) en niet de afzonderlijke verpakkingen. Een pallet met 100 pakken koffie van "e 500 gram" per stuk weegt dus precies 500 kilo (netto, dus zonder de pallet), maar afzonderlijke pakken kunnen iets meer of iets minder dan 500 gram wegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100