""Als ik ga stemmen met een verlopen paspoort, ben ik onderweg naar het stembureau dan strafbaar ?""

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee hoor, als jij ook nog een wel geldig rijbewijs op zak hebt, dan ben je niet strafbaar. Toegevoegd na 3 minuten: "U kunt zich identificeren met de volgende documenten: een geldig Nederlands paspoort; een geldige Nederlandse identiteitskaart; een geldig Nederlands rijbewijs of een geldig bromfietsrijbewijs (categorie AM). Ongeldige documenten U kunt zich niet identificeren met allerlei andere pasjes en kaarten, zoals een openbaarvervoerkaart, bromfietscertificaat, collegekaart, bankpas of zwemabonnement. U kunt u ook niet identificeren met een identiteitsbewijs dat verlopen is. " http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/met-welke-identiteitsbewijzen-kan-ik-mij-identificeren.html

In principe kun je wel een bekeuring krijgen ja, als je aangehouden zou worden. Ik betwijfel alleen of je kunt stemmen met een verlopen, dus niet geldig paspoort,.

In Nederland is het niet verplicht, om een identiteitsbewijs op zak te hebben. Je bent echter wel verplicht, om een identiteitsbewijs te tonen, als een opsporingsambtenaar je staande houdt. Zoals als door iemand anders is aangegeven, moet er wel aanleiding zijn voor de opsporingsambtenaar, om naar het identiteitsbewijs te vragen. In theorie kan je aangehouden worden op grond van de wet ID, als je bij een staande houding geen geldig indentiteitsbewijs ter inzage kan aanbieden. In de praktijk zal dit niet snel gebeuren, als je wel een verlopen paspoort ter inzage kan aanbieden.

Als je onderweg bij het één of ander betrokken raakt en de politie in moet ingrijpen,waarbij ze naar jouw identiteitspapieren vraagt en je hebt alleen dat(verlopen)paspoort op zak,ben je idd de pineut. Stemmen mag je wel,met een paspoort,dat niet langer dan 5 jaar verlopen is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100