wat is de relatie tussen het marxisme het communisme en het liberalisme?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een isme . Maar de mist erge :) . Nee het kwam allemaal voort uit zeg een sociale vernieuwing . Dus men verliet het idee dat koningen en keizers en de kerk het allemaal wel wisten en door god boven ons ( het volk) gesteld waren . Dus de mens werd zich bewuster van de wereld en de sociale ellende en de kansloze situatie voor iemand die niet van adel of kerk was . ( Renaissance , verlichting .) al die stromingen gingen uit van de kracht en het denken van het volk . ( het marxisme is een intellectuele voorloper van communisme maar ?) Eigenlijk was de Franse revolutie een momentum en een voorbeeld van de nieuwe tijd en heeft zeker ook de USA geïnspireerd in de oprichting's periode .

Liberalisme staat haaks op communisme/marxisme. Waar liberalisme vrijheid voor het individu en de markt zoveel mogelijk wil, willen communisme/marxisme dit juist inperken.

Het Marxisme komt voort uit de geschriften van Karl Marx (en Friedrich Engels) die onder meer stelde dat de arbeidersklasse, als ze maar genoeg zou worden uitgebuit door de kapitalisten (verelendungstheorie), ooit in opstand zou komen en de gevestigde orde omver zou werpen. daaruit zou een nieuwe wereldorde ontstaan. Zijn werk Das Kapital is een van de intellectuele hoogtepunten der 19-e eeuwse literatuur. Het Communisme ontleent haar naam aan de Parijse Commune van 1870, een groep mensen die vonden dat men alles --geld, verantwoordelijkheden, bezit -- gemeenschappelijk (commun) zou moeten hebben. Dit soort denkbeelden werd onder meer populair door de geschriften van Leo Tolstoi, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Leo_Tolstoj, en prins Kropotkin (ook de eerste anarchist genoemd), zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Kropotkin Persoonlijke vrijheid (maar daardoor ook: verantwoordelijkheid) speelde hierbij een hoofdrol; daaruit, verwachtte men, zou ook grote solidariteit voortkomen. Het Liberalisme was in principe ook gebaseerd op grote persoonlijke vrijheid, maar dan eerder in een concurrentie- setting dan in de solidaire setting van de anarchisten: wie zich kan redden wint de strijd, de zwakkeren sterven. Dit soort denkbeelden werden later ook sociaal darwinisme genoemd (maar dat klopt ook niet helemaal). Een van de belangrijkste geschriften waarop het Liberalisme is gebaseerd, is An Enquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations van Adam Smith uit 1776; zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith In een modernere context (alle bovenstaande ideeen stammen uit de 18e en 19e eeuw) zou je de ideologie van de Sovjetunie (toen die bestond) communistisch kunnen noemen en die van regeringsleiders als Margaret Thatcher (Ver. Koninkrijk), zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher en Ronald Reagan (V.S.) liberaal, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan Een werkelijk Marxistische staat heeft nooit echt bestaan. Natuurlijk bestond de persoonlijke verantwoordelijkheid van communisten vaak ook slechts in theorie, hoewel de Rus Gorbatsjov daaraan wel een gewetensvolle invulling heeft gegeven. Ook het Nederlandse communisme o.l.v. Paul de Groot en Marcus Bakker was een van de meer sympathieke en gewetensvolle uitingen van die stroming. Ook het Spaanse en Italiaanse communisme uit de periode 1965-1990 bleef redelijk trouw aan de oorspronkelijk uit de parijse commune ontleende beginselen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100