Mag je iemand die je bedreigt aanvallen?

Als iemand die veel groter is dan jij je bedreigt is het niet verstandig om af te wachten totdat hij/zij je aanvalt, en is het waarschijnlijk beter hem/haar meteen in de ballen te trappen of de ogen uit te steken.
Aan de andere kant viel je wel als eerste aan, dus mag het dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je slachtoffer dreigt te worden van een misdrijf, mag je jezelf, anderen en je bezittingen verdedigen. Daarbij kan het gebeuren dat degene die zich verdedigt, iets doet dat in principe strafbaar is. Hij of zij kan dan voor de rechter een beroep doen op ‘noodweer’. Als de rechter dat beroep terecht vindt, legt hij geen straf op. De rechter kijkt daarbij of het noodweer in verhouding stond tot de dreiging (‘proportionaliteit’) en of degene die bedreigd werd, ook iets anders had kunnen doen (‘subsidiariteit’). Toegevoegd na 12 minuten: Hoewel de rechter het moet beoordelen zal mi ic in zijn ballen trappen als hij/zij je aanvalt met een mes wel als noodweer worden gezien. Maar als hij je een brief schrijf en je bedreigd als hij je ooit nog tegen komt met een mes zal neer steken. En jij bent hem voor en steekt hem zijn ogen uit terwijl hij geen mes bij heeft wordt het anders. Maar in concreto moet dat beoordeeld worden door de rechter wat proportioneel is. En eventueel of er noodweer exces aanbod komt

Bronnen:
http://strafrechtadvocatennetwerk.nl/advoc...

Als jij als eerste aanvalt ben jij strafbaar. Als je dit zelf meemaakt zou ik eens met de politie gaan praten. Dan is die in elk geval op de hoogte van de bedreiging.

Aanvallen mag nooit, je zelf verdedigen is wat anders. Dit mag niet bij enkel een bedreiging.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100