Waarom heet zonnebrand zonnebrand, als het de brandende zon juist tegengaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat we in het Nederlands met sommige zaken heel verschillend omgaan? En een beetje slordig zijn als het om precies aanduiden gaat van wat we bedoelen? En we het toch allemaal begrijpen? Zo is olijfolie geen olie tegen of voor olijven maar gemaakt van olijven. Is lampolie geen olie die je gebruikt tegen de lamp maar om erin de stoppen. En is zonnebrandolie (of creme) bedoeld om te gebruiken als je huid zonnebrand heeft opgelopen en is het er niet van gemaakt noch kun je het ergens instoppen. En als je nog niet verbrand bent dan gebruiken we zonnecreme: tégen de uitwerking van het zonlicht en om verbranden te voorkomen, om het maar allemaal overzichtelijk te houden ;)

Zonnebrandcrème is net iets te lang, vandaar de afkorting zonnebrand.

je gebruikt het bij zonnebrand. Het heet dan ook voluit zonnebrandolie.

Wooordenboek: Zonnebrand zn m zonnebrand ( mv) [ˈzɔnəbrɑnt] 1 rode verkleuring van de huid door uv-straling 2 zalf om je huid te beschermen tegen verbranding door de zon;= zonnebrandmiddel;= zonnebrandcrème Blijkbaar heeft het twee betekenissen die erg tegenstrijdig zijn. Namelijk de zonnebrand door de uv-straling en de creme die dat tegenhoud. Het is logisch dat het zo heet. Want in die zin blijft alleen 2 over.. (als men het goed gebruikt)

Omdat we houden van korte namen. Olie om zonnebrand tegen te gaan is o lang. Gewoon olie kan alles zijn. Hooguit is anti-verbrand een optie, maar dat klink niet echt. Dus dan maar zonnebrand. In het engels hebben ze wel een duidelijke term: sunscreen: Het filtert de zon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100