Als je iemand adviseert een kostschool te overwegen in verband met het betere onderwijs dan reguliere scholen.

Is dat dan beledigend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Los van de vraag of kostscholen per definitie beter onderwijs geven: waarom zou het beledigend zijn om iemand te tippen over beter onderwijs? Tenzij het natuurlijk een advies is in de zin van 'wat ben jij nalatig, dat je je kinderen niet het beste onderwijs geeft'. Dat is niet zozeer een advies, als wel een oordeel.

Kostscholen zijn over het algemeen toch voor de meer vermogende mensen? Dus je kan het beter niet tegen een bijstandsmoeder zeggen.

Advies is mijn ogen nooit beledigend. Het is juist goed om mensen te helpen.

Nee, je geeft advies. Of je stelling over de kwaliteitsverschillen waar is moet je dan eerst nog onderbouwen met een analyse van de opbrengsten van beide schooltypen.

Advies is nooit beledigend. Wat je bij zo'n beslissing niet uit het oog moet verliezen, is: Is dit het beste voor de persoon in kwestie? Het onderwijs kan wel beter zijn, maar de stap te nemen naar een kostschool is niet niks. Je wordt uit je vertrouwde omgeving gehaald: je komt doordeweeks nauwelijks thuis om lief en leed te bespreken met je naaste familie: je krijg ineens een heel ander soort leven, in een heel ander soort sfeer. Beter onderwijs klinkt heel leuk, maar een kostschool is niet voor iedereen de beste plaats om op te groeien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100