Hoe kan ik het beste leren relativeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord: durf te denken en neem niets voor zoete koek aan. Als methode raad ik je aan, altijd naar de extremen en de negatie (ontkenning) te kijken.. Dan zie je zo snel alternatieve oplossingen en filter je heel snel foute onderstellingen weg.

herleid alles tot een logische redenatie dan gaat het relativeren vanzelf, met logika is nl alles tot in het absurde toe te relativeren

Door genoegen te nemen met een leermethode die de beste niet is, maar ook goed genoeg.

Poeh!!!! Dat is bijna een vraag van het caliber wat de zin van het leven zou zijn. Maar wel een hele goeie wat mij betreft. Mag ik je uitdagen met een wedervraag? Niet netjes, weet ik maar ik zou je willen vragen om je af te vragen waarom je dat zou willen leren. En hoe ver je daar in zou willen (durven) gaan. De reden dat ik dat vraag is omdat het gezonde niveau voor iedereen anders is en als je daar in te ver voor jou persoonlijk zou gaan, je jezelf en alles wat bij jou leven hoort kapot kunt relativeren en dat is een heel ongezonde situatie (ervaring, neem dat asjeblieft van mij aan!!) Ik weet dat dit niet direct een antwoord op je vraag is maar ik hoop dat je er toch wat aan hebt.

Dit is niet zo één, twee, drie te leren. Maar ik zal proberen je wat inzicht te geven. Je komt een probleem tegen. Je hebt daar een andere menig over dan bijv. je collega. Je moet dan wel de mening van de collega aanhoren, maar je gaat nog nergens inhoudelijk op in. Je neemt als het ware een time-out. Je gaat dan het probleem met je verstand aanpakken niet met je gevoel. Je zet alle voor en tegens op een rij. Je vraagt je bij alle voor en tegens af of dat wel werkelijk zo is. Je bekijkt het probleem ook van de kant van je collega. Soms helpt het ook om het probleem met iemand te bespreken die 'neutraal' is. Pas als je alles goed op een rijtje hebt, ga je weer inhoudelijk op het probleem in. Je kunt dan ook inleven in de andere kant van het verhaal. Het gaat hierbij dan niet meer om 'gelijk te hebben', maar om het probleem van alle kanten te bekijken en naar elkaar toe te komen. Je benadert het probleem niet met je emotie, maar met je verstand.

Tis een tijdrovende en iets duurder advies maar: knoop een rugzak op en ga reizen....en dan niet naar Belgie of Duitsland, maar Azie, Afrika. Je ontmoet mensen die het vergeleken met jouw vaak met veel minder moeten doen: minder geld, minder goede gezondheidszorg, minder voedsel enzovoort en toch ook, op een hele andere manier dan wij, gelukkig kunnen zijn. Dan ervaar je dat dingen waar je normaal over klaagt of ontevreden over bent helemaal niet zo belangrijk meer zijn (ik wel tenminste). Ook kom je in onverwachte situaties terecht die ervoor zorgen dat je bepaalde ervaringen opdoet waar je je verdere leven wat aan hebt. Het lijkt een beetje een vreemd advies om de wereld rond te gaan en te kijken hoe veel ellende sommige mensen hebben zodat je zelf begrijpt dat jij het niet zo slecht hebt maar zo is het niet bedoeld! Mijn idee is; verbreed je horizon en ervaar dat er meer gebeurt in de wereld dan jouw kopzorgen.

Als er iets gebeurt wat heel erg lijkt, denk dan: als dit de grootste ramp is die vandaag gebeurt, dan valt het allemaal nog wel mee. En wind je nooit op over dingen, waar je toch niets, of niets meer, aan kunt veranderen. Gebruik de energie, die je zou gebruiken om je op te winden, voor iets wat je een positief gevoel geeft.

Volgens mij is relativeren iets dat je vanzelf leert als je ouder en wijzer wordt. In het begin van je leven zijn allerlei zaken enorm belangrijk, terwijl je je later pas realiseert dat je je druk hebt gemaakt om triviale zaken.

Ik vraag me vaak af: "Wat doet dit met mij?" Zo sta ik even stil bij dat wat er gebeurt en op me afkomt. Ik reageer op die manier weloverwogen en relativeer dus.

Voor mij is het zo. Je kan een probleem die je hebt heel erg opblazen, maar vaak als je het gaat relativeren (je eigen gedachtengang erover heen laat gaan), dan blijkt dat het probleem eigenlijk helemaal niet zo groot is. B.v. dit is een maatstaf, een glas kan half leeg zijn, maar als je het goed relativeert is het toch half VOL. Dat is toch anders!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100