Waarom is benzine/diesel op dit moment duurder?

Volgens mij heeft het te maken met de opstanden in het midden-oosten en Afrika, maar waarom word het dan duurder?

Weet jij het antwoord?

/2500

1.5 % van de totale olie in de wereld komt van libie. Als het daar onrustig is, en het libische leger gaat die ook nog bombarderen, dan wordt het onrustig op de oliemarkt, en gaat de prijs omhoog, dus ook van de benzine bij ons.

Daar is niet echt een reden voor. Het is onrustig in Libië, maar dat kan makkelijk opgevangen worden door andere landen. Het hele lever proces wordt gecontroleerd door een groep landen. Zij besluiten de 'schaarste' zo te houden. Daar betalen we voor.

Nee niet de Libische olie is daar hoofd verantwoordelijk voor. De meeste Libische olie gaat naar Frankrijk. Dus dat heeft niet veel invloed op ons. Onze prijzen worden gebasseerd op de dollar. De euro staat laag op dit moment, vandaar dat een vat olie voor ons in verhouding weer duurder wordt. Vorige recordprijs was in 2008 waar een vat olie ong 140 dollar koste. Toen betaalden we aan de pomp gem 1,692 per liter. Nu ligt de prijs gem 1,697 per liter, terwijl een vat nu iets meer dan 100 dollar kost. Onrust heeft er wel wat mee te maken natuurlijk! Vooral omdat de prijs per vat ruwe olie daarvan afhankelijk is. Wat ook veel meeweegt in de prijsbepaling is de economische welvaart en marktspeculaties. Reken er maar op dat de prijs nog lange tijd hoog zal zijn.

Omdat de Nederlands overheid vandaag de dag een euro krijgt per liter benzine. 17 cent meer als ons buurland.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100