Omdat het draagvlak voor de koninkrijk-status van Nederland onder de bevolking nog heel erg groot is, sinds de komst van Maxima zelfs groter dan sinds jaren, en het heeft een hoge PR-waarde voor het buitenland.
Bovendien kost elke vier jaar een nieuwe president inclusief de verkiezingen vermoedelijk nauwelijks minder, en je moet nog maar afwachten wat je krijgt. Voor zover het staatshoofd hier nog regeringsbevoegdheden heeft, zijn die in elk geval van iemand die zich daar zijn / haar leven lang op heeft kunnen voorbereiden.
Over die bevoegdheden kan (en dat gebeurt ook) je natuurlijk discussieren ; een ceremonieel koningschap zou een optie kunnen zijn, maar eerlijk gezegd zie ik niet heel erg eel nadelen aan de formaliteiten die nog aan de functie verbonden zijn ; hooguit voor de persoon zelf, die eigenlijk niet of nauwelijks zijn eigen mening mag verkondigen, wat me een ramp lijkt.
Maar voorlopig heb ik de indruk, zeker met op de achtergrond het verenigd Europa waarin de eigen Nederlandse identiteit weer meer nadruk heeft gekregen, dat we nog lang niet toe zijn aan een nieuwe republiek. Een koningschap via erfopvolging mag dan wat ouderwets en achterhaald zijn, het alternatief is niet per definitie beter. Ik denk dat de Oranjes zich de laatste drie generaties behoorlijk van hun taak gekweten hebben. Terwijl ik in die tijd heel wat presidenten op hun bek heb zien gaan. Uiteindelijk is het volgens mij lood om oud ijzer, zeker in een democratie.